Under koronapandemien var fysisk helse og psykisk velvære noe av det vi brukte mest energi på. Så kom krigen i Ukraina og en påfølgende energikrise, stigende matvarepriser og økte renter. Dette tvinger oss til å være forsiktige med pengene våre. 

Kokk Rasmus Bundgaard Nielsen gir tips for en perfekt burger

Samtidig har helse og sunnhet fortsatt høy prioritet hos mange, og det er viktigere enn noen gang at mat er bærekraftig.

Alt dette stiller nye krav til burgeren anno 2023 og hva som må på plass for å lykkes med burgerbusinessen. Det er i tiden å kutte ned på ingredienser av hensyn til både klima og økonomi. Nå er det rett og slett få elementer, god kvalitet og mye smak som gjelder, sier kokk Rasmus Bundgaard Nielsen.

Han har vært kjøkkensjef (og fått en Michelin-stjerne) på restauranten Gastromé i Århus, har flere år bak seg på det danske cateringlandslaget og nå er kjøkkensjef hos LEGO.

#En god burger er enkel

Bundgaard Nielsen er tydelig på hva som er en god burger i 2023.

– En god burger må - først og fremst - holdes enkel. Bli kvitt alt det overflødige, fokuser på kvalitet og massevis av smak, sier han.

I mange år har Instagram bugnet av saftige burgerbilder. Jo mer kjøtt, ost og dryppende sauser, jo flere likes. Denne trenden er avtagende og går mer i retning av «less is more». Burgerne blir mindre, høyere og består av få ingredienser, som til gjengjeld er av høyeste kvalitet når det gjelder smak.

Men hvordan gjør man det enkelt uten at det går på bekostning av smak?

– Det handler om å finne den rette balansen mellom fedme, syre, salt og skarphet. Når du har det, kan du trygt kutte ned på antall ingredienser i burgeren din. Også gjør det jo heller ingenting at vi skrur ned på forbruket, påpeker kjøkkensjefen.

Kanskje finner du din burgerfavoritt blant disse burgeroppskriftene?

#Alltid plantebasert på menyen

Burger Asian style

Stadig flere velger kjøttfrie alternativer – selv uten å identifisere seg som vegetarianere, veganere eller flexitarianere. Derfor MÅ man ha en vegetarburger og et vegansk alternativ på menyen - men det trenger definitivt ikke å bety mindre smak, understreker kokken.

– Du kan skape masse smak uten kjøtt. Umami* er viktig - og ulike typer krydder som kan understøtte smaken. Krydre deg ut av det, sier Bundgaard Nielsen.

Bytt gjerne ut kjøttet med bakte rotgrønnsaker, kikerter eller så er sopp en av Rasmus sine favoritter. Han anbefaler soppbiff, grillet østerssjampinjong eller andre planteproteiner som egner seg godt til å absorbere smak.

#Bruk lokale råvarer og fortell om det

Lokale grønnsaker, kjøtt og burgerbrød fra lokale leverandører er kortreist og bærekraftig. Husk å fortelle gjestene dine at du bruker lokale råvarer. Dette er gode historier som bidrar til å gjøre menyen din mer spennende og troverdig og gjør måltidet til en enda bedre opplevelse.

Nesten alle våre burgerbrød bakes ved vårt eget bakeri på Langhus der vi har hatt produksjon av pølse- og hamburgerbrød siden 1970, både til storhusholdning og dagligvare gjennom merkevaren Hatting. Melet vi bruker er i all hovedsak norsk.

#Brødet må passe til burgeren  

Jeg og kollegene mine elsker burgere og for oss er det selvfølgelig burgerbrødet som er helten. Et godt, og ikke minst riktig, burgerbrød kan løfte hele måltidet. Et burgerbrød er ikke bare et burgerbrød.

Hvilket brød du skal velge avhenger av hvordan du skal servere burgeren - og til hvem. Det søte brioche style-burgerbrødet gir for eksempel en perfekt balanse med salt kjøtt og tilbehør. Samtidig er det mer kompakt enn de fleste andre burgerbrød og holder godt på fasongen også når burgeren har mye dressing. Siden det er bakt uten smør og egg, kan det serveres til veganske gjester. 

Ønsker du et ekstra høyt, mykt og saftig brød med ekstra luftig tekstur, er potato burgerbrød et perfekt valg. Potetflak gir det en unik tekstur som fremhever smaken på burgeren uten å selv ta så mye plass. 

To tredjedeler av burgeren man ser på tallerkenen består av brød. Det betyr at brødet rett og slett er lerretet for retten din. Husk det når du velger burgerbrød.

Et godt burgerbrød er lerretet for burgeren

For å hjelpe deg å navigere i burgerjungelen, har vi laget en burgerguide til deg. Der finner du litt trender, inspirasjon, oppskrifter og ikke minst et knippe brød vi mener passer ekstra godt til en god burger. Jeg håper guiden vil være til hjelp for deg.

Last ned Burgerguide for burger lovers


Om skribenten

Ulrika Tivert Sølvberg

Ulrika er den hos oss som vet mest om hamburger- og pølsebrød, forbrukerbehov og street food-trender. Som kategorisjef for fastfood elsker hun å besøke mathaller og street food-markeder rundt omkring i verden for å finne inspirasjon til neste generasjons fast food. Ulrika kommer opprinnelig fra Sverige, men er for lengst blitt mer norsk enn svensk.