Se så lekkert det ser ut da! Og det er ikke vanskelig. Har du bake-off i fryseren - gjerne deigemner av hvete- eller sjokoladeboller - tiner og hever de over natten slik at du kan steke og pynte dem klare til storinnrykk på morgenkvisten. Hva slår vel duften av nybakt i kombinasjon med mat som er en fryd for øyet?

Vi har nylig kartlagt forbrukertrendene som gjelder akkurat nå og vet du hva? Selv om folk definitivt er veldig opptatt av å ta grønne og sunne valg og tenker mer over hva de bruker penger på, er nytelse viktig. Et paradoks egentlig, siden luksusmat ofte har mer kalorier og koster litt mer, men det unner vi oss rett og slett.

Etter å ha vært innesperret i husene våre i to år, skal vi kose oss skikkelig når vi først gjør det. Nytelse er altså enda viktigere enn før, men kanskje i mindre porsjoner. En lekker hvetebolle er altså i tiden, så da er det bare å hoppe i det og prøve. Disken på kafeen kommer til å blåse gjestene av banen. Eller kanskje du skal tilby dekorerte boller på dessertmenyen din?

Les også: Lag perfekte boller av bake-off

5 enkle pyntetips til boller

1. Dypp bollen i sjokolade eller annen glasur

Boller med sjokoladeglasur

Knekk opp kokesjokolade eller eventuelt hvit sjokolade, ha bitene i en skål over et vannbad og la det smelte til du har en helt flytende masse. Sørg for at skålen er bred nok til at du enkelt kan dyppe bollene i sjokoladen. Alternativt kan du blande melis med vann og tilsette ønsket konditorfarge.

Tips! Varier hvor hardt du presser bollen ned i glasuren for å få litt ulikt utseende på baksten.

2. Topp bollene med kakepynt eller annet blikkfang

Hvetebolle pyntet med marshmallows til som snømann

Gir du bollene litt farge, får de mer oppmerksomhet. Her er det kun fantasien som setter grensene!

I videoen over har jeg fordelt gulldekor, røde kuler, revet hvit sjokolade og faktisk litt spiselige, fargerike blomster i hver sin skål. Så dypper jeg rett og slett bollen i dekoren - eller strør over - med en gang den er dekket med sjokolade eller annen glasur. Du kan selvfølgelig også pynte bollene med godis, nøtter eller kanskje en marshmallow som på bildet.

Tips! Holder du et matpapir over halve bollen når du dypper den i flytende glasur, får du pynt på kun halve toppen og dermed et stilig utseende. Det har også fin effekt dersom du holder et papir over halve bollen når du har dyppet i glasur, og så drysser over ønsket topping.

3. Dypp bollen i marengs og flamber

Bolle dyppet i marengs og toppet med sjokoladeBoller dyppet i marengs er også stilig. Pisk eggehviter stive i en helt ren bolle og tilsett sukker til du har en stiv og blank marengs. Alternativt kan du kjøpe ferdig marengsblanding på butikken og blande ut. Så dypper du bollen rett ned i skålen med marengs mens du vrir litt på den. På den måten får du en dekorativ topp på bollen.

Har du gassbrenner, kan du flambere marengsen litt. Alternativt kan du la bollene få noen minutter på høy varme i stekeovnen for å få flamberingseffekten. 

Tips! Avslutt gjerne med å lage ønsket mønster med smeltet sjokolade over marengsdekoren slik som på bildet.

4. Fyll bollene med sjokolade, syltetøy eller vaniljekrem

Ønsker du en ekstra dimensjon til bollene dine, kan du fylle dem med deilige smaker etter at de stekt. Fyll Nutella, bringebærsyltetøy, vaniljekrem eller kanskje en egenkomponert blanding i en sprøytepose. Stikk posen raskt inn mot senter av bollen og fyll med cirka 20 gram.

Tips! Dersom du skal toppe og pynte bollen etterpå, sørg for at hullet lages på siden av bollen for å unngå synlige merker.

5. Dekorer med sjablonger

Boller med julemønster av melisdryss

Melisdryss gir bollen et innbydende utseende og vil du lage en personlig vri, kan du også kjøpe ferdige sjablonger eller klippe ut ulike mønstre i papir som legges på bollen før du drysser over melis. Når du forsiktig fjerner papiret, har bollene fått sin egen personlighet.

Dette er for eksempel perfekt til jul, mors- og farsdag eller valentinerdagen. Boller med snøkrystaller, stjerner, juletrær og hjerter vil garantert slå an.

Tips! Pepperkake- eller fondantformer kan også brukes til å lage kreative mønstre.

Har du begrenset med tid og ressurser som kan tilberede baksten? Da er ferdigstekte bakervarer og wienerbakst som stekes fryst, perfekte for deg, særlig i en travel førjulstid.

Last ned gratis e-bok: Slik øker du salget av hvetebakst

 


Om skribenten

Gunnar Ragnarsson

Gunnar har vokst opp i et bakeri på Island og har tatt lidenskapen for god bakst med seg hit til Norge. Han er selv utdannet baker og har ledet produktutviklingen i Lantmännen Unibake i flere år. Gunnar er en kreativ og løsningsorientert mann som elsker jobben sin og samspillet med kunder.