Sykehjemmet sør for Hamar er et godt sted å bo. Der dufter det nybakt hver morgen, det arrangeres restaurantkvelder, babysang, vår- og høstmarked, og lokale barnehagebarn leker i hagen. Opptil 80 frivillige er innom hver eneste uke for å spre glede i hverdagen til de 110 beboerne.

– Dette er siste stopp for dem som bor her, så da skal de ha det bra, sier Geir Dagfinrud.

Bake-off brød har bedre kvalitet 

1200x1200_Formstekt_Grovbrød_Egg_AvokadoDa han startet i jobben som «ildsjel i matfaget» i 2019, hadde han et ønske om å bidra til bedre matopplevelser for de eldre. Det var årsaken til at han revurderte leveransen av brød fra lokalbakeren.

– Vi ønsket i utgangspunktet å bake brød selv hver morgen fordi duften av nystekt brød og hjemmebakt er gjenkjennbar og skaper assosiasjoner for de eldre. Men vi fant fort ut at vi ikke har ressurser til det. 

Valget om å fylle fryseren med bake-off brød har blitt det Geir og kjøkkensjef Øyvind Ekornhol omtaler som en «solskinnshistorie».

– Man skulle ikke tro det var mulig, men det har faktisk løftet kvaliteten og gitt mindre matsvinn, samtidig som vi sparer penger, sier Øyvind fornøyd.

Les også: Spar tid, energi og matsvinn med ferdigstekt bake-off

Sparer 50.000 kroner på å kjøpe bake-off brød

Innkjøpskostnaden for brød har falt med 50.000 kroner i året – uten at besparelsen ved mindre svinn er regnet med. En smart investering i en brukt brødskjæremaskin gjør at det kun blir to syltynne skalker igjen av hvert brød. 

– Nå kjøper vi 25 kartonger med brød per uke og vet at vi får 22 like tykke skiver hver gang istedenfor blingser med ulik tykkelse. For gamle med lite matlyst og problemer med underernæring har det også gjort at de spiser mer, forteller Geir.

Han understreker at suksessen med bake-off brød er resultatet av gode rutiner og ikke minst endringsvilje hos alle ansatte på sykehjemmet. 

Tips! Slik får du best resultat med bake-off

Viktig med tydelige rutiner når man velger bake-off

Ansatte henter tine bake-off brød på brødrommet

Alle vet at de kan hente og skjære en bestemt mengde ferdigtinte brød på «brødrommet» hver morgen, også stekes disse på postkjøkkenet på de ulike avdelingene.

– Vi må gjøre det så enkelt at det ikke går an å mislykkes. Derfor har vi laget plansjer med stekeanvisning og går en runde med alle faste ansatte. I tillegg har vi til enhver tid kun to ulike varianter brød som oppfyller krav til størrelse og næringsinnhold. Nå er det formstekt alpebrød og grovbrød, sier Geir. 

Han mener flere sykehjem og institusjoner burde vurdere bake-off brød.

– Forskjellen er først og frem duft i lokalet og den jevne kvaliteten, vil jeg si. Man får følelsen av fersk bakst og slipper å lure på om brødet oppfyller kravene. I tillegg kommer de rene innkjøpskronene og mindre svinn, avslutter han. 

Les også: 7 grunner til å velge bake-off

Last ned gratis e-bok:  Bake-off: Rykende ferske bakervarer når du vilLogo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn


Om skribenten

Christel Nordhagen

Christel er vår egen journalist som etter å skrevet om strøm og oljeplattformer i energibransjen i nesten 15 år, nå er lidenskapelig opptatt av å gjøre bake-off tilgjengelig for alle. Hun elsker gode historier, enten det handler om å gi produkter personlighet, bli bedre kjent med kolleger eller at kunder deler sine suksesser. Christel er en ekte lagspiller som tror at det meste kan løses med god kommunikasjon.