Grovbrød har tre eller fire kaker på brødskalaenNordmenn er mer bevisste enn noen gang på hvordan matvalgene vi tar påvirker kroppen. Flere velger sunn og ikke-prosessert mat, grovbrød og fiberrik kost, ifølge en kartlegging vi gjennomførte før jul av norske og globale forbrukertrender. Helsemyndighetene anbefaler oss samtidig å spise grovbrød og grove kornprodukter hver eneste dag. 

Det er utrolig viktig at du og ditt serveringssted har et bevisst forhold til dette. Dersom du tilbyr et variert utvalg av brødprodukter som tydelig merkes med brødskalaen og nøkkelhullet, så hjelper du både gjestene dine å ta vare på egen helse – og vil mest sannsynlig selge mer. Heldigvis lar dette seg ganske enkelt gjennomføre om du har bake-off-brød i fryseren.

Gi gjestene kunnskap om grovbrød 

Når kundene dine etterspør grovbrød, er det min jobb som leverandør og kategoriansvarlig for brød å gi deg et bredt utvalg – og utstyre deg med kunnskap du kan videreformidle til gjestene dine. Først og fremst er det kjekt å vite at man ikke kan kalle noe «grovbrød» før over halvparten av melet består av hele korn, sammalt mel eller kli.

Det er lett å tenke at mørke brød er grove og at lyse brød er mindre sunne, men sånn er det nødvendigvis ikke. Mange brød kan være mørke fordi de er tilsatt sirup, malt eller melasse (restprodukt ved fremstilling av sukker). Samtidig kan ekstra grove brød være lyse siden fullkorn og kli ikke nødvendigvis gir noen farge. 

Derfor er det så fint at vi har brødskalaen som gjør det enkelt å illustrere grovheten på brødet. Husk å ta med symbolet når du merker brødene på frokostbuffeten, skriver små beskrivelser av sandwichene i disken eller lager salgsplakater for å promotere hva du har på menyen. Jeg garanterer at det blir godt mottatt blant kundene.

Minst tre kaker på brødskalaen

Brødskalaen viser hvor grovt brødet er Brødskalaen er en merkeordning som rett og slett viser hvor mange prosent hele korn, sammalt mel og kli det er i brødet i forhold til total melmengde. Har brødet 51-75,9 prosent sammalt mel eller hele korn, får det tre kaker. Er grovheten over 76 prosent, er kakestykket fullt. 

Faktisk så gjelder dette over en tredjedel av brødene i sortimentet vårt. 35 prosent av alle brødproduktene våre – hele og oppskårede, rundstykker, baguetter og andre småbrød – er grove eller ekstra grove. Det er ikke påbudt å merke produktene med én, to, tre eller fire kaker på brødskalaen, men innsiktsundersøkelser viser at mange norske forbrukere velger brød basert på brødskala-symbolet og nøkkelhullet. 

Derfor har vi jobbet mye de siste årene med å redusere sukker og salt, og øke fullkorn og fiber i produktene våre, slik at de oppfyller nøkkelhullskravene. 

Nøkkelhull og brødskalaen brukes til å velge sunnere mat

Dette var blant annet et helt konkret mål etter overtakelsen av Lier-bakeriet i 2020 da vi begynte å bake produkter vi tidligere hadde importert. Nå har en fjerdedel av brødproduktene våre Nøkkelhull, sammenlignet med åtte prosent i 2018. Vi har selvfølgelig fine brødprodukter med hvetemel også – som for eksempel ciabatta og frøsub bakt i Lier – men passer alltid på å ha et grovt alternativ. Det er fordi vi vil gi deg muligheten til å velge – også blant bakervarer som svarer på «nytelse»-trenden.

Grovbrød er vår viktigste kilde til fiber 

Jeg skrev tidligere at det er min jobb å gi deg kunnskap og siden jeg maser så mye om at du må du ha et bevisst forhold til brødskalaen, er det viktig at du vet hvorfor det er det så viktig å spise grovbrød. 

Det er rett og slett fordi grovbrød inneholder vitaminer, mineraler og ikke minst fiber som kroppen trenger. Faktisk så kommer nesten halvparten av all fiber i kosten fra grove brød og annen kornbasert mat og er nødvendig blant annet for å senke kolesterolnivået og stabilisere blodsukkeret vårt. Siden fiber er langsomme karbohydrater som ikke brytes ned før i tykktarmen, fordøyes de sakte og gjør at du føler deg mett lenger. 

I tillegg er fiber – som finnes i sammalte melsorter, havregryn, byggryn og andre grove kornprodukter – godt for fordøyelsen og virker forebyggende på hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2 og tykktarmskreft. Da er det dumt å la være å spise grovbrød, ikke sant?

Havre chiafrø grovbrød har fire kaker på brødskalaen

Bake-off-brød er grovt og bærekraftig

Vi i Lantmännen Unibake har forpliktet oss globalt til at alle våre brød- og fastfoodprodukter skal ha minst tre prosent fiber innen 2030. Jeg er glad for å jobbe i et selskap som har kundens behov og ønsker i fokus. Vi leter alltid etter måter å optimalisere produktene våre, enten det handler om sunnhet, nytelse, ønsket om lettvinte løsninger eller annet.

Bedre helse er bærekraft - og bærekraft er en naturlig del av hverdagen vår. Vi baker i Norge, reduserer bruk av unødvendig plast, velger norsk mel og råvarer og tilbyr sunnere alternativer. Men kulest av alt er det at bake-off-brød er bærekraftige i seg selv siden du kun tar ut av fryseren det du trenger.

Les også: 7 grunner til å velge bake-off

Last ned gratis e-bok Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide

Bake-off inkluderer grovbrød med tre og fire kaker på brødskalaen
 


Om skribenten

Fredrik Gruffman

Fredrik er opprinnelig baker fra Sverige, som har blitt norsk statsborger og samtidig lidenskapelig opptatt av norsk bakst. Som kategorisjef og markedsansvarlig for storhusholdningssegmentet og bakeriet i Lier som nærmeste nabo, spiller han en viktig rolle i utviklingen av vårt produktsortiment og veien videre for Lantmännen Unibake.

Om "På bakerrommet"

Våre bakere, produktutviklere og salgs- og markedsteam er lidenskapelig opptatt av god bakst. De følger kontinuerlig med på trender i markedet og elsker når kunder utfordrer dem til å finne nye muligheter for brød og bakervarer. «På bakerrommet» gir de deg et innblikk i det som skjer på bakrommet, fra idé til et nytt produkt ser dagens lys.

Les mer