Vårt mål er å redusere svinnet fra egen produksjon til under én prosent. Vi har som et ledd i dette signert bransjeavtalen om å halvere matsvinnet innen 2030 – i tråd med FNs bærekraftsmål. I 2020 kuttet  bedriftene tilsluttet denne avtalen og Matvett matsvinnet med 10.600.000 kilo! Et stort tall, men likevel bare starten på jobben.

God planlegging er en selvfølge for å kunne kaste mindre mat. Men når vi har overskuddsbrød- og bakervarer, er vi stolte av våre samarbeid med Matsentralen, Verdimat og Too Good to Go.

Samarbeid mot matsvinn

Matsentralen distribuerer overskuddsmat fra matbransjen til ideelle organisasjoner som hjelper vanskeligstilte. Verdimat sørger for at fullgode varer som faller utenfor  verdikjeden på grunn av små produksjonsavvik likevel blir spist. Sammen med Too Good to Go gjennomførte vi en storstilt matredderdugnad i oktober
2020 der lokalbefolkningen rundt bakeriet vårt på Langhus i løpet av noen timer reddet nærmere 12.000 rundstykker fra søpla! 560x250_Samarbeidspartnere_Matsvinn

Alt dette bidrar til at vi kaster mindre brød- og bakervarer – og det det er helt avgjørende! Norske forbrukere kaster faktisk 170.000 brød hver eneste dag.

– Som Norges største leverandør av frosne brødvarer, har vi et ansvar for å bevisstgjøre folk på hvor mye brød som kastes og hvor enkelt det er å endre rutinene sine, sier Aina Hagen, markeds- og innovasjonsdirektør.

Alle må bidra. Derfor jobber vi med å etablere en matredderkultur blant ansatte i Lantmännen Unibake. Med oss på laget har vi hatt hele Norges matredderdronning, Mette Nygård Havre, som leder folkebevegelsen «Spis opp maten». Hun er damen som fikk Q-Meieriene til å endre datostemplingen på melk til ”Best før, men ikke dårlig etter”.

Fryste bakervarer halverer brødsvinnet

Er du opptatt av matsvinnet på din arbeidsplass? Med fryste bakervarer kan du faktisk halvere brødsvinnet siden du kan ta opp det du trenger når du trenger det. 

Uansett hvor god du er til å planlegge, vil du alltid oppleve at du får rester av brød, rundstykker, pitabrød, wraps eller hvetebakst.
Vi har derfor samlet et knippe oppskrifter som hjelper deg å bruke opp overskuddsbrødet.

Samtidig har vår egen kantinesjef André noen gode tips til hvordan man som kokk på storkjøkken kan minimere svinn.

1200x1200_Andre_kantinesjef
 
 

Les Andrés 6 tips til mindre matsvinn i kantina

 

 


Det er enkelt å redde mat – man må bare begynne et sted. Matredder Mette Havre deler her fem grep som kan gjøre deg til matredder på hjemmebane.

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

Vi baker.

Du steker.

Kunene elsker det.