Har du dissse trendene på fast food-menyen din?

1.  Ost er ikke bare ost

Burger med Selbu blå

Sjansen er stor for at du har en cheeseburger på menyen med vanlig norsk gulost eller cheddar. En trend nå er å bruke spesielle oster, som Gruyère, Chevre eller Selbu blå, og markedsføre dette tydelig på menyen.

2. Ketchup må vike

Ketchup er fast inventar på mange restauranter og elsket av store og små. Men nå forventer kundene dine andre og mer smakfulle sauser på bordet. Noen av sausene som gjør seg gjeldene nå er; hjemmelaget BBQ-saus, sterk sennep, harissa, teriyaki-saus, gochujang, indonesisk sambal, ketjap manis eller chimichurri. Hjemmelaget majones smaksatt med wasabi, Siracha-saus og lime eller chipotle er også manges favoritt. Hvis du gjerne vil sette en ketchup på bordet, kan du gå for en kreativ variant, som mangoketchup, chipotleketchup, Bloody Mary-ketchup, soppketchup eller fermentert ketchup.

3. Velg et tema

Temaburgere slår alltid godt an. Her er det viktig å holde fast ved et tema, ha autentiske smakskominasjoner og følge opp temaet i burgerbrød og tilbehør. Temaburgere kan for eksempel være Cajun-burger med coleslaw, Fransk burger med chevre og urtebrød eller Meksikansk burger med guacamole og chilibrød.

4. Kjøttfritt og nye proteinkilder

Vegansk burger med rødbeter og kikerterVeganere, vegetarianere og fleksitarianere er voksende kundegrupper som gjerne vil ha kjøttfrie alternativer. Lag for eksempel en god fallafel-burger eller rødbeteburger eller bytt ut burgeren med grillet sopp, paneer eller halloumi. Andre trendy erstatninger for kjøtt er seitan og jakcfrukt, som kan minne om pulled pork.

Forbruker er stadig mer opptatt av proteinrik mat og alternative proteinkilder til kjøtt. Topp burgeren med speilegg eller servere proteinrikt tilbehør som hummus eller linser.

5. Nytt tilbehør

Pommes frittes er klassisk tilbehør til burgeren, men nå forventer gjestene dine litt mer fantasi på tallerkenen. Trendy tilbehør er; kimchi, coleslaw, søtpotetfries, hummus eller fiterte tempura-grønnsaker.

6. Trendy grønnsaker

Pølser med kimchiBlomkål og rosenkål var noen av fjorårets trendgrønnsaker. I år er det kål som har inntatt tronen. Finstrimlet kål i en god og syrlig kålsalat eller kremet coleslaw er nydelig. Kål passer også godt inn i en annen av årets store trender; fermentering. Lag surkål, sauerkraut eller kimchi!

Andre grønnsaker som er hot nå, er rødbeter, sopp og aubergine. De er blant annet populære fordi de fungerer som erstatning for kjøtt i mange vegetarretter.

7. Frukt og frø

Frukt er på full fart inn i middagsrettene. Et lite dryss granateple over salaten, fenikkelsalat med appelsinfileter og mangosalsa er godt og fruktig tilbehør. Jakcfrukt og andre eksotiske frukter blir også stadig bedre kjent her hjemme.

Nøttesmør har lenge vært populært. Nå er også frø hot på menyen, spesielt sesampastaen tahini.

8. Nye smaksopplevelser

Merguez-pølse med rødbeter og chevreDet mest trendy smaksbildet i år sies å være den såkalte Pacific Rim, det vil si landende rundt Stillehavet. Tydeligst påvirkning har Hawaii med sin poke bowl, men også andre land rundt stillehavet holdet stand, som Peru og Filippinene. Du er helt på trend hvis du har filippinsk longganisa-pølse på menyen.

Andre land som er trendy nå er Libanon og Sri Lanka. Lag for eksempel en lammeburger med libanesiske smaker, som sumak, Za’atar og labneh, eller en srilankisk fiskeburger med syrlig currysaus og pol sambol (kokosrelish).

Smaker fra det Afrikanske kontinentet spås også å bli stadig mer populært fremover. Krydderblandinger som marokkansk Ras el hanout, eller etiopisk berbere er trendy og passer perfekt som rub på burgeren eller grillmaten.

9. Brødet setter standarden

Brødet er det første kundene dine ser når de får servert en burger. Et brød med høy kvalitet gjør at kundene dine er villige til å betale mer for burgeren. Burgerbrødet skal passe med omkretsen til burgeren, samt smakene og temaet du har valgt.

Det blir stadig mer populært med søte brød til burgeren, noe som passer til burgere der man balanserer med syrlige og salte smaker. Alt fra belgiske vafler til glaserte donuts er observert som burgerbrød. Prøv for eksempel et brioche burgerbrød eller deigemner av hveteboller som du pensler med egg og strø på ønsket topping.

Alternative burgerbrødDu kan også bruke økologiske burgerbrød, grove burgerbrød og burgerbrød med smak av urter eller chili for å sette en ekstra spiss på smaksopplevelsen.

Tenke utenfor boksen og bruke bagels, focachette, ostebolle, pitabrød eller ostesnurr som burgerbrød.

Serverer du gode pølser er det viktig å finne matchende brød. Prøv for eksempel et glanset brød eller et brød med havre eller smak av surdeig.

10. Ta ansvar

Forbruker setter stadig større krav til serveringssteder og leverandører som tar ansvar. Innen fast food gjør dette seg gjeldene i større etterspørsel etter kjøttfrie alternativer, men også de som spiser kjøtt ønsker bærekraftige alternativer. Det kan være at man bruker hele dyret, også innmat og seige kjøttstykker, eller bærekraftige kjøttkilder, som høne eller geit.

Forbruker forventer også at spisesteder kutter engangsemballasje og engangsbestikk. Sett heller en flaske med saus på bordet enn å tilby porsjonspakker, bruk gjenbrukbare eller nedbrytbare sugerør og se på alternativer til plast hvis du tilbyr take-away. Da får du en stjerne i margen hos forbruker og skiller deg positivt fra konkurrentene dine!

Vi har et stort og variert utvalg av pølse- og hamburgerbrød, se hele sortiment her.

Klikk på bildene for å prøve en av disse trendy oppskriftene

Merguez-pølse med rødbeter og chevrePølser med kimchiVegansk burger med rødbeter og kikerter

Ønsker du mer tips og inspirasjon fra Lantmännen Unibake? Abonner på vårt nyhetsbrev her.

 

Tips og inspirasjon til spennende fast food