Vi har produsert deigemner i mange år. Vi har altså laget ferdig deigen slik at kundene kan bake akkurat de brødene og bakervarene de selv ønsker seg – både med tanke på smak, utforming og pynt. Det gjør det superenkelt å lage sine egne signaturprodukter som både ser og smaker som hjemmelaget uten altfor mye innsats. Også er det nærmest umulig å mislykkes siden grunnarbeidet er gjort av profesjonelle bakere.

Bakeren i meg elsker deigemner fordi de er så allsidige. En deig formet som et brød kan bli nettopp det, eller så kan det deles i flere deler og bli til baguetter eller rundstykker med dekorativ og smaksrik topping av korn, frø, mel eller krydder. Ulike mønstre, former og til og med farger gjør bakervarene helt unike. Kreativiteten har rett og slett ingen grenser.

Kundeønske om luftige melkeboller

Japanske melkeboller passer perfekt som ventebrød, tilbehørsbrød eller sliders

Koronaviruset begrenser både mulighetene og lysten til å reise. Verden har blitt mindre. I alle fall midlertidig. Men det er ikke bare negativt. Det har også fått nordmenn til å verdsette maten vi har her hjemme. Millioner av mennesker er sultefôret på sosial omgang og god mat. De «oppdager» Norge på en ny måte og ønsker seg lokalprodusert mat med norske råvarer. Da er det viktigere enn noen gang å skille seg ut i mengden.

Mattrender og forbrukerbehov er essensiell input når vi utvikler nye produkter. De siste årene har det ikke vært til å unngå å få med seg oppmerksomheten japanske melkeboller har fått på sosiale medier. De myke og luftige Hokkaido-bollene som de kalles i Japan, er perfekte som ventebrød, tilbehørsbrød eller miniburgerbrød, og et supert alternativ til baobrød på asiatiske menyer. Også er de ganske så like hveteboller, som vi er skikkelig gode på.

Derfor var ikke vi vonde å be da en kunde ønsket seg slike japanske melkeboller. Bakeren vår Gunnar var med på formøtet med kunden og utviklet deretter en oppskrift i samarbeid med sin co-pilot Thormod. Ved å tilsette syrnet kjernemelkepulver får bollene en mild yoghurtsmak og en fantastisk saftighet, særlig når de bakes sammen på brett eller form. Spot on med en gang, ifølge kunden, som mente dette kom til å bli en snakkis blant gjestene.

Kort vei fra idé til produkt

Focaccia-deigen tines, heves og stekes - enten hel eller oppskåret

Det er gøy med produktutvikling når vi har to av Norges beste produktutviklere på laget, og ikke minst vårt eget moderne bakeri i Lier. Den kombinasjonen gjør veien fra idé til prototype kort, som også var tilfellet da ideen om å komplementere sortimentet med et focaccia-deigemne kom opp.

Gunnar og Thormod brukte sin erfaring og kompetanse i prøvebakeriet og kunne raskt presentere en saftig, italienskinspirert focaccia bakt med surdeig av hvete, olivenolje, rosmarin og hvitløk. Deigen er altså ferdig, så er det opp til kundene å tilpasse størrelse, form og topping slik de vil. Dette gir masse fleksibilitet, men også hjemmebaktfølelse og duft i lokalet.

Min entusiasme for deigemner er ikke mindre nå som miksen er utvidet med smaker fra den store verden. Tenk hvilke muligheter det er i en liten deigklump!

Kundene kan til og med lage sin egen bake-off om de baker og steker opp signaturprodukter en gang i uka og fryser dem ned til senere. Genialt, spør du meg! :)

Last ned gratis e-bok: Slik setter du ditt eget preg på bakervarene


Om skribenten

Fredrik Gruffman

Fredrik er opprinnelig baker fra Sverige, som har blitt norsk statsborger og samtidig lidenskapelig opptatt av norsk bakst. Som kategorisjef og markedsansvarlig for storhusholdningssegmentet og bakeriet i Lier som nærmeste nabo, spiller han en viktig rolle i utviklingen av vårt produktsortiment og veien videre for Lantmännen Unibake.

Om "På bakerrommet"

Våre bakere, produktutviklere og salgs- og markedsteam er lidenskapelig opptatt av god bakst. De følger kontinuerlig med på trender i markedet og elsker når kunder utfordrer dem til å finne nye muligheter for brød og bakervarer. «På bakerrommet» gir de deg et innblikk i det som skjer på bakrommet, fra idé til et nytt produkt ser dagens lys.