Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Tarmen normaliseres ved strengt glutenfritt kosthold som må opprettholdes livet ut.

I dag antas det at 7-8 % av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1-2 % av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet (kilde: Norsk Cøliakiforening).

Glutenfri bakst

Glutenproteinet som finnes i hvete, rug, bygg og spelt gjør disse kornsortene godt egnet til baking. Ved fremstilling av glutenfrie produkter kreves det spesiell baketeknisk kompetanse for å få et smakfullt, saftig og luftig resultat uten disse kornsortene.

I glutenfrie produkter brukes ofte glutenfritt mel av ris og mais. Havre er en annen glutenfri kornsort som bidrar til å gjøre bakervarene mer nærings- og fiberrike.

Våre glutenfrie bakervarer

Glutenfrie brød, muffins og pannekaker

I vårt glutenfrie sortiment finner du:

Fast food

Glutenfritt hamburgerbrød, Glutenfritt pølsebrød.

Brød

Glutenfritt havrebrød, Glutenfritt havrestykke, Glutenfritt rundstykke, Glutenfri baguette.

Søte fristelser

Glutenfri blåbærmuffins, Glutenfri sjokolademuffins, Glutenfri pannekake og Kokosrull.

Ha alltid glutenfrie bakervarer på lur i fryseren. Da kan du raskt servere dine kunder et glutenfritt alternativ når det trengs.

Håndtering av glutenfrie produkter

Våre glutenfrie bakervarer leveres fryst og innpakket. Du kan varme brødene rett fra fryst tilstand på bare 8-10 minutter. Muffins og kokosrull tiner på rundt en time i romtemperatur.

Følg anvisningen på hvert produkt nøye og varm dem i medfølgende pose der det står oppført. Behold gjerne posene på ved servering på buffé og ligendene for å ivareta matsikkerheten og hindre kontamisjon av gluten og allergener. Bruk alltid egne klyper, kniver og føler til glutenfrie produkter.

glutenfri pannekake

Vil du vite mere om de ulike kornsortene som ofte blir brukt i bakevarer?

Ved du forskjellen på de ulike kornsortene og hva våre brød inneholder? Last ned vår kornguide helt gratis for å få vite mere!

Last ned vår kornguide gratis her