Hva er cøliaki?

Cøliaki er en autoimmun sykdom som skyldes en overfølsomhet overfor gluten, et protein som finnes i hvete, rug, bygg og spelt. Tarmen normaliseres ved strengt glutenfritt kosthold som må opprettholdes livet ut.

I dag antas det at 7-8 prosent av befolkningen i Norge ikke tåler gluten eller andre stoffer i hveten. Mellom 1-2 prosent av disse har cøliaki, mens mange har ikke-cøliakisk glutensensitivitet (Kilde: Norsk Cøliakiforening).

Glutenfri bakst

Glutenproteinet som finnes i hvete, rug, bygg og spelt gjør disse kornsortene godt egnet til baking. Ved fremstilling av glutenfrie produkter kreves det spesiell baketeknisk kompetanse for å få et smakfullt, saftig og luftig resultat uten disse kornsortene.

I glutenfrie produkter brukes ofte glutenfritt mel av ris og mais. Havre er en annen glutenfri kornsort som bidrar til å gjøre bakervarene mer nærings- og fiberrike.

Gratis e-bok: Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide.

Våre glutenfrie bakervarer

Glutenfrie brød, muffins og pannekaker

Alle våre glutenfrie produkter er singelpakket i stekeposer.

I vårt glutenfrie sortiment finner du:

  • Glutenfri fast food: Pølse- og hamburgerbrød

  • Glutenfrie brødprodukter: Havrebrød i skiver (2-pk), havrestykke, rundstykke og baguette

  • Glutenfrie søte fristelser: Blåbærmuffins, sjokolademuffins, pannekake og kokosrull

Ønsker du mer detaljert informasjon om våre glutenfrie produkter? Ta en titt her.

Håndtering av glutenfrie produkter

Våre glutenfrie bakervarer leveres fryst og produktene er singelpakket i stekeposer, med unntak av pannekaken.

Du kan varme brødene rett fra fryst tilstand på bare 8-10 minutter. Muffins og kokosrull tiner på rundt en time i romtemperatur.

Følg anvisningen på hvert produkt nøye og varm dem i stekeposen de kommer i. Behold gjerne posene på ved servering på buffé og ligendene for å ivareta matsikkerheten og hindre kontamisjon av gluten og allergener. Bruk alltid egne klyper, kniver og føler til glutenfrie produkter.

Glutenfrie pannekaker

Korntyper påvirker baksten

Vil du vite mer om de ulike kornsortene som ofte blir brukt i bakevarer?

Alle brød inneholder mel som males fra korn, men vet du egentlig hvilke korntyper som finnes og hvordan disse påvirker baksten? Last ned vår kornguide helt gratis for å få vite mer!

Last ned gratis e-bok Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide


Om skribenten

Gunnar Ragnarsson

Gunnar har vokst opp i et bakeri på Island og har tatt lidenskapen for god bakst med seg hit til Norge. Han er selv utdannet baker og har ledet produktutviklingen i Lantmännen Unibake i flere år. Gunnar er en kreativ og løsningsorientert mann som elsker jobben sin og samspillet med kunder.