Jobben min handler egentlig om å gjøre bake-off relevant og fristende for alle, enten man er forbruker som kjøper Hatting rundstykker, et stort hotell eller en campingplass. Så lenge utvalget vårt av fryste bakervarer er variert og svarer på behov i markedet, kan alle servere rykende fersk bakst når de vil. Innovasjon, utvikling av nye produkter og justering av sortimentet vårt er en topprioritet hos oss.

Bakeriet vårt i Lier gjør jobben min mye enklere og ikke minst mer spennende. Her kan vi dyrke frem vår egen surdeig og benytter korn og frø som får ligge i vann og nærmest spire før de tilsettes deigen. Sammen med lang hevetid er det både godt for fordøyelsen og ikke minst aromaen til produktene. Også gleder det hjertet mitt hvordan alle produktene bevarer kvaliteten og ferskheten sin fordi de singelfryses umiddelbart etter steking i steinovn. Det er så gøy å kunne få til alt dette hjemme i Norge!

Baker 130 bakervarer i Norge

Rundstykker og brød bakt i Norge

Da vi nylig hadde kick-off for alle Unibake-ansatte i Norge, var det spesielt to ting som gjorde meg ekstra stolt. For det første så var absolutt alle produktene som kategorisjef Fredrik presenterte fra et bord bugnende av brød, rundstykker, boller og pølsebrød, bakt i Norge. For det andre så hadde gruppen med kolleger vokst betraktelig siden forrige gang vi var samlet i 2020.

I dag er vi totalt 150 ansatte i Lantmännen Unibake Norge på Langhus og i Lier. Vi baker 130 ulike bake-off-produkter selv istedenfor å fylle lastebiler som kjører lange avstander fra Europa. Det er kult i seg selv, men ble enda kulere da jeg sjekket opp hvor store CO2-utslipp vi unngår som et resultat av dette. Svaret fra logistikk var at brødvarene vi bakte og solgte fra Lier i fjor ville fylt opp 219 lastebiler. Hadde vi måttet transportere disse fra Tyskland, Belgia og andre steder i Europa, så ville det ført til klimagassutslipp på om lag 240 tonn. Dette sparer vi nå.

Samtidig ansetter vi nye produksjonsmedarbeidere fremfor å skalere ned slik mange produksjonsbedrifter i Norge gjør. I løpet av snaut to år, har nesten 20 nye kolleger begynt i Lier. Det gjør meg stolt at arbeidsplassen min bidrar til å sikre norske arbeidsplasser, attpåtil i nærmiljøet mitt.

Les også: Bake-off bakt i Norge er bærekraftig

Klimaeffekt og leverandørkontroll

Det er altså klimaeffekter ved å bake selv. Samtidig er det et kvalitetsstempel når bakervarene bakes i Norge. Da kan vi selv bestemme hvor råvarene kommer fra og kontrollere at våre leverandørkrav oppfylles. Vi kjøper for eksempel alltid norsk mel når det er mulig og får det meste fra vårt søsterselskap Lantmännen Cerealia.

Norsk korn og bærekraft

I fjor var andelen norsk korn i hvetemelet vi fikk levert fra dem 66 prosent. Dette varierer fra år til år, avhengig av kvaliteten på det norske kornet. Det er altså rom for forbedring og heldigvis er aktørene i verdikjeden for matkorn på ballen med ambisjoner om 90 prosent egendekning av matkorn innen 2030. Det liker vi!

God mat i norsk bygg og havre 

Som baker synes jeg det er spennende å jobbe med kortreiste råvarer. Bygg er en av disse. Det er tradisjonelt brukt mest til ølbrygging og dyrefôr fremfor mat til mennesker til tross for at det faktisk er den kornsorten det dyrkes mest av i Norge! Men vi synes et så sunt og ikke minst kortreist korn bør få en større plass i kostholdet vårt. Derfor var vi veldig stolte da vi kunne lansere Hatting Bygg- og havrestykker bakt i Lier i dagligvaren i fjor.

Ved bakeriet i Lier har vi fasiliteter og tilgang på råvarer som gjør det enkelt for meg og min bakerkollega Thormod å prøve oss frem. Vi kan enkelt kombinere meltyper, korn og frø, justere gjær, salt og sukker og rett og slett leke oss frem til det norske forbrukere ønsker seg. Siden folk vil ha sunne, kortreiste produkter med råvarer fra Norge og mange velger brødprodukter ut ifra grovhet, gjør vi det vi kan for å gi dem det. Da er norsk bygg og havre optimale innsatsfaktorer. Serverer du for eksempel vår grove havreciabatta, byr du på ekte kortreist kvalitetsbakst.

Les også: Sett norsk brød på menyen

Enorm fleksibilitet med bakeri i Norge 

At vi har vårt eget testbakeri er helt fantastisk for kreativiteten, men har faktisk også enorm verdi for kloden vår. Hvorfor det, lurer du kanskje? Jo, for nå har vi muligheten til å testprodusere opptil seks forskjellige produkter på samme dag istedenfor å fly verden rundt til bakerier og kanskje få til tre produkter på en uke. Tenk så mye utslipp vi sparer da!

Jeg har vokst opp i et bakeri på Island og har nærmest fått lidenskapen for god bakst inn med morsmelka. Den har ikke blitt mindre etter at vi overtok bakeriet i Lier. Vi er et team som hele tiden ønsker å utvikle bakervarer kundene våre ønsker seg.

Selvsagt må sesamfrø, rosiner og andre eksotiske ingredienser importeres. Men om vi kan, så velger vi kortreiste råvarer slik at vi kan tilby tidenes utvalg av kortreiste bake-off-produkter!

Last ned gratis e-bok Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

Vi baker.

Du steker.

Kundene elsker det.


Om skribenten

Gunnar Ragnarsson

Gunnar har vokst opp i et bakeri på Island og har tatt lidenskapen for god bakst med seg hit til Norge. Han er selv utdannet baker og har ledet produktutviklingen i Lantmännen Unibake i flere år. Gunnar er en kreativ og løsningsorientert mann som elsker jobben sin og samspillet med kunder.

Om "På bakerrommet"

Våre bakere, produktutviklere og salgs- og markedsteam er lidenskapelig opptatt av god bakst. De følger kontinuerlig med på trender i markedet og elsker når kunder utfordrer dem til å finne nye muligheter for brød og bakervarer. «På bakerrommet» gir de deg et innblikk i det som skjer på bakrommet, fra idé til et nytt produkt ser dagens lys.