I et mylder av selvutnevnte kostholdseksperter, driver Rose bloggen Barnas Mat. Her ønsker hun å være en trygg fagperson som gir informasjon og anbefalinger med utgangspunkt i enkel og vanlig mat. Hun deler også egne erfaringer og utfordringer fra sin familie. Rose har ingen krevende oppskrifter, ingen ja-mat og nei-mat, og ingen pekefinger. Hun liker enkel mat som er godt balansert, mest sunn og litt usunn. Og ikke minst: maten som serveres til familien må være ukomplisert og enkel å lage, slik at det er praktisk mulig i et hektisk småbarnsliv.

Barnehagebrød

Elsker brød

"Jeg vil ha brød! Bare brød". Det er en hvilken som helst dag i mitt hus, og denne setningen er ofte hørt.

Brød er elsket og den desidert viktigste basisvaren i mitt kjøkken. Jeg har valgt å omfavne dette, og gjøre det beste ut av brødmåltidene.

Og hvorfor ikke? Med grovt brød, er vi allerede godt på vei for å sette sammen et sunt og godt måltid. Og videre? Sunt pålegg! Vi bruker plantemargarin og velger pålegg av kjøtt, fisk eller ost. En cherry-tomat, en gulrot-stav eller eplebåt, og vips! inneholder måltidet alle de gode næringsstoffene jeg ønsker at det skal ha!

Barna er fornøyde

Det er ikke noen one-size-fits-all. Hvert barn ønsker det på sin spesielle måte. Likevel er det heldigvis lett å være på service-siden her, og det er en liten pris å betale, for at tallerkenene skal komme tomme i retur. 

Så brødmåltidet ferdigstilles og spesialtilpasses den enkelte: Førsteklassingen vil ha skivene servert halve. 4-åringen digger store skiver, men tar gjerne osten eller skinken servert ved siden av. 1-åringen får en dobbel-variant, slik at mest mulig av pålegget går i gapet, og ikke på trøya eller i håret.

Barna er fornøyde, de spiser, og jeg kan gi meg selv et klapp på skulderen! Sunt måltid gjennomført, uten krangling og protester: Check!

Ønsker du å vite mer om de ulike korns egenskaper og hva som er godt for deg? Da anbefaler vi å laste ned vår Kornguide.

Matpakke barnehage

Last ned gratis e-bok:  Slik gjør du brød til en favoritt i barnehagen

 

Faste og gode brødmåltider

Slike gode, vellykkede måltider er vi helt avhengige av i mitt hus. Med en førsteklassing og to barnehagebarn, er det fort gjort at måltider blir alt annet enn vellykkede og harmoniske. Med faste, gode brødmåltider til frokost og kvelds, tåler vi litt mer uro når de mer avanserte måltidene skal på bordet.

Middagsmåltidet er eksempel på måltid som kan gå i alle retninger. Det kan nemlig være både gloser og matbiter som blir kastet over bordet. Og går det riktig galt, er det gjerne nettopp her vi får høre frasen: «Jeg vil ha brød! Bare brød!»

Og da vet vi at slaget er tapt for akkurat denne middagsretten. Den er testet, vurdert og ikke godkjent. Og slik er livet, både for kokken og barnet. Ikke alle middager er favoritter, og det er viktig lærdom for de små.

Men så er heldigvis ikke alt tapt likevel! Den lille skeptikeren må leve med at middagsmaten ikke var hans favoritt i dag, men han skal få slippe å legge seg sulten.

Kveldsmat blir ekstra viktig når barna spiser lite til middag. Og på slike dager vil litt brød med pålegg, et glass melk og en pærebit, både kurere gruff og gi oss en god avslutning på dagen.

Slik endte det godt denne dagen også.

I e-boken "Gode brødmåltider" kan du lese mere om hva Rose Arnzen skriver om ernæring og kosthold til barnehagebarn.

Last ned gratis e-bok Gode brødmåltider - ernæring og kosthold til barnehagebarn