Langs Ladestien tre kilometer fra Trondheim sentrum finner man en skjult perle. Den 500 kvadratmeter store lagerhallen lå urørt i over 70 år etter at den hadde huset torpedoer og miner for tyske soldater under andre verdenskrig. Men i dag har plassen blitt en yndet destinasjon for turgåere på Ladestien og kjent for sine hjemmelagde kanelboller og kjøttsuppe.

– Vi var klare på før vi åpnet at vi ønsket oss en skikkelig hjemmelaget kanelbolle for å skille oss fra den lille kafeen litt bortenfor her som serverer nystekte vafler. Men vi hadde ikke kapasitet til å bake dem selv. Derfor kjøper vi de beste deigemnene, sier initiativtaker og eier av Ladekaia, John Petter Udness.

Søtbakstbuffet

Bake-off med særpreg

Hver dag siden åpningsdagen har gjestene på Ladekaia fått servert kanelbollene på samme måte. Tre bakepapirkledde stekebrett med 15 nystekte kanelboller som har hevet inn i hverandre og er toppet med melisglasur, står til enhver tid fremme i kafeen. Det er alltid en deilig duft i lokalet og en spesiell følelse når man må rive bollene fra hverandre.

– Vi har blitt kjent for kanelbollene våre. Selv om vi har prøvd mange ulike boller fra ulike leverandører, er luksus kanelsnurr den eneste som funker. Den har nok smør, holder seg saftig hele dagen og har blitt vårt varemerke. Kanelbollen vår er untouchable, sier John Petter.

Dagsrekorden i antall solgte kanelboller ble satt andre påskedag i 2018. Totalt 950 boller gikk unna i løpet av dagen, og de ellers ufravikelige tine- og heverutinene måtte vike for å få nok boller på bordet.

– Det er absolutt ikke ønskelig å hurtigtine bollene, men den dagen ble det tining i romtemperatur, sier kaféeieren, som da selv måtte trå til i bolleforberedelsene.

Les også: Slik gjør du stas på kanelbollens dag 4. oktober

Gode kanelboller krever riktig tilberedning

Nøkkelen til Ladekaias kanelbollesuksess ligger nettopp i gode rutiner for tilberedning av bollene. Det er kokkens ansvar hver kveld å ta boller ut av fryseren, sette dem på kjøl over natten, for deretter å heve dem i heveskap i tre kvarter før steking.

– Opplæring og rutiner er kjempeviktig. Deigemnene kan gjerne stå litt lenger på kjøl, men så fort de kommer ut i romtemperatur så starter gjæringsprosessen. Derfor sørger vi for at kjøkkenpersonalet er trygge på hele tilberedningsprosessen, sier John Petter.

Last ned bakeguider: Slik lykkes du med søte deigemner 

Blir det boller til overs, pakkes de tre og tre i poser som selges i Too Good to Go-appen.

– Dette er jo egentlig en forundringspakke, men folk vet hva de får fra oss. Dette har blitt en greie som folk setter pris på. Også unngår vi å kaste herlig bakst, avslutter han.

Last ned gratis e-bok:   Lag kreativ hvetebakst av deigemner


Om skribenten

Christel Nordhagen

Christel er vår egen journalist som etter å skrevet om strøm og oljeplattformer i energibransjen i nesten 15 år, nå er lidenskapelig opptatt av å gjøre bake-off tilgjengelig for alle. Hun elsker gode historier, enten det handler om å gi produkter personlighet, bli bedre kjent med kolleger eller at kunder deler sine suksesser. Christel er en ekte lagspiller som tror at det meste kan løses med god kommunikasjon.