Det er fort gjort å tenke at vi må droppe flyreiser, kjøre elbil eller sykle mer for å bidra til å kutte utslipp. Men vi kan gjøre mye ved å velge «riktige» matvarer også. Maten vi spiser påvirker miljøet i ulik grad, med rødt kjøtt som en av verstingene. Til sammenligning er klimaavtrykket til plantebasert mat, og spesielt korn, lavt.

Som kornbonde og selger av bakervarer er jeg stolt av at korn faktisk er det mest klimavennlige vi kan spise. Korn og brød er plantemat, som enkelt og greit er bærekraftig mat. Selvfølgelig betyr ikke det at vi ikke skal spise kjøtt, men det er viktig å ha et bevisst forhold til matens klimapåvirkning.

Det er inspirerende i seg selv at det vi jobber med er et viktig bidrag i klimadugnaden. Samtidig gir det motivasjon å være involvert i hele verdikjeden siden selskapet vårt er eid av svenske bønder. Vi pleier å si at vi tar ansvar fra jord til bord. Det er jeg veldig stolt av, særlig siden jeg dyrker jorda selv.

Jon Inge Ringsby er selger og kornbonde

"Det er verdifullt å kjenne kornets reise fra jord til bord når jeg er i dialog med kunder." 

Jon Inge Ringsby, kornbonde og Key Account Manager i Lantmännen Unibake Norway

Plantebasert mat har lavt klimaavtrykk

Nordmenn snakker alltid om været. Helt siden jeg var liten gutt blant kornåkre i Rakkestad, har jeg visst om neste dag ville bringe sol eller regn. Nok regn var viktig for avlingene i vekstsesong, mens vått korn under innhøsting betydde pause i treskingen. I dag er det jeg som sår om våren og høster når sommeren er på hell. Jeg og andre kornbønder er helt avhengige av at værgudene spiller på lag.

Faktum er at været definitivt er mindre forutsigbart nå enn da jeg var liten. Det merker vi på kroppen, vi som lever av å dyrke jorda. Klimaet vårt endrer seg, og det er i stor grad vår egen skyld. Heldigvis blir flere og flere bevisste på det; at de moderne livene vi lever og matvanene vi har tillagt oss er mye av årsaken til at klimagassutslippene øker. Og at små grep nytter.

Derfor er det viktigere enn noen gang å gi kundene mulighet til å ta bærekraftige matvalg. De fleste norske forbrukere identifiserer seg fortsatt som altetende uten begrensende dietter som vegetar eller vegansk, viser Ipsos’ Spisefakta-undersøkelse fra 2020. Men bevisstheten rundt maten vi spiser øker. Nær én av tre sier de helst ikke vil spise for mye kjøtt og at de velger å ha kjøttfrie dager.

Trenger du tips til hvordan du forvandle brødet til fantastiske sandwicher? 
La deg inspirere av vår "Smøreguide"


Hva er en veganer?
En veganer spiser 100 prosent plantebasert mat og unngår alle former for matvarer som er av animalsk opprinnelse. Veganere spiser hverken kjøtt eller fisk, og heller ikke biprodukter som honning, egg eller melkeprodukter. Korn og brød er vegansk mat.

Hvorfor er rødt kjøtt en klimaversting?
Rett og slett på grunn av noe så banalt som fordøyelsesprosessen i magen på storfe. Kuer og okser er drøvtyggere som gulper opp halvfordøyd mat (drøv) som deretter tygges og svelges på nytt. Gjæringen som skjer i magesekken til dyra fører til store utslipp av metan. Produksjon av ett kilo storfekjøtt har 25 til 100 ganger høyere klimagassutslipp enn produksjon av samme mengde grønnsaker og korn.


Norskproduserte og veganske brødvarer

Både forbrukere og våre kunder vil i økende grad ha lokalprodusert mat med gode, norske råvarer. Det kan vi gi dem siden vi har egne bakerier både på Langhus og i Lier der blant annet norsk mel er en av hovedingrediensene. Kanskje kommer noe av melet til og med fra min avling i Rakkestad? 

Rug bygg havre og hvete er ulike kornsorter

Korn er vegansk og brød det samme, så lenge det ikke er tilsatt egg, melk eller andre produkter av animalsk opprinnelse. Det innebærer at godt over 90 prosent av brødsortimentet vårt er vegansk.

Les også: 4 grunner til å velge brød bakt i Lier

Det gjør meg veldig stolt å være en del av hele verdikjeden, og merke på kroppen hva det vil si å ta ansvar fra jord til bord. Vi stiller tydelige kvalitetskrav til leverandører, produserer selv fremfor å importere slik at transportutslippene går ned, planlegger for å unngå matsvinn og tar grep for å redusere bruken av plast. Også lytter vi til kunden – som blir mer og mer bevisst og setter høyrere og høyere krav til bærekraft.

Det hjelper oss å bli bedre hver eneste dag.

 


Vegansk symbol

Ønsker du veganske produkter? Se etter produkter merket med dette vegansymbolet i katalogen vår og på nettsiden.


Last ned gratis e-bok Lær mer om korn og frø i brød gjennom vår kornguide

 

 


Om skribenten

Jon Inge Ringsby

Jon Inge er opprinnelig kokk med internasjonal erfaring, som i tillegg til å være kjedesalgsansvarlig i Lantmännen Unibake, driver sin egen gård. Han har med seg lidenskapen for hele verdikjeden fra jord til bord i jobben sin –som også innebærer internasjonalt salgsansvar.