Fryste bakervarer kan halvere matsvinnet. Med fryste bakervarer, bake-off og deigemner er du mer fleksibel og kan planlegge bedre.

Uansett hvor god du er til å planlegge, vil du alltid oppleve at du får rester av brød, rundstykker, pitabrød, wraps eller hvetebakst.

Her har vi samlet et knippe oppskrifter som hjelper deg med å bruke opp overskuddsbrødet. Du trenger ikke bruke restebrødet med en gang. Du kan samle opp brødrester over tid og fryse ned. Del gjerne opp eller knus brødet som anvist i oppskriften får du fryser det.

Last ned gratis e-bok: Rykende ferske bakervarer når du vil med bake-off

1. Brødrester som jevning i supper

Brødrester som jevning i supperVi har laget den deilige og smakfulle suppen Ajo Blanco av brødrester. I denne suppen kan du bruke pølse- og hamburgerbrød, rundstykker baguetter - eller alle slags brødrester du har liggende. Du finner oppskriften her.

2. Arme riddere

Visp sammen egg, sukker, melk og kardemomme og hell blandingen i et fat med kanter. Legg tørre brødskiver i røren og la dem bli gjennombløte. Ta opp brødskivene og stek dem i litt smør i en stekepanne på middels varme. Stek på begge sider til de er pent gulbrune. Server med en deilig bærkompott og litt krem eller is.

3. Krutonger

Kutt brød eller rundstykker i terninger. Fordel terningene i en langpanne og bland med en god olivenolje smaksatt med hvitløk, rosmarin, salt og pepper. Stek i ovnen til krutongene har en fin farge. 

4. Pangrattato - fattigmanns parmesan

Har du litt gammelt brød som er tørt og smakløst? Lag noe godt av det! Pangrattato, populært kalt fattigmanns parmesan er godt på for eksempel salater eller pastaretter. Det kan også være et godt vegansk alternativ til ost.

Du trenger olivenolje, et par kvister rosmarin eller timian, hele fedd hvitløk, tørt brød, en håndfull tørket steinsopp (valgfritt), salt og pepper.

Ha sopp og brødbiter i en blender og kjør til grove smuler, det skal ikke være helt finmalt. Tilsett litt salt og pepper.

Ha litt god olje i en panne og varm den. Ha i urter og hvitløk og la det smaksette oljen litt før du har i brød- og soppsmulene. Stek smulene til det blir sprøtt og gyllent. Ta ut hvitløken og urtekvastene før du har blandingen over i en fin serveringsskål er avkjøl og oppbevar i en tett boks.

Les også: Slik oppbevarer og håndterer du bake-off

5. Chips av wraps eller pitabrød

Brødchips av pitabrød eller wrapsSkjær pitabrød eller wrap i trekanter eller strimler. Du kan også kutte tynne skiver av et godt surdeigsbrød.

Pensle brødbitene med olivenolje og strø på litt havsalt. Bytt gjerne ut olivenoljen med en pesto for litt ekstra smak og farge. Stek i ovnen på 250 grader i 5 minutter.

Dette er utmerket snacks mens gjestene venter på servering, eller som tilbehør til dipper, supper og salater.

6. Fylt brød med ost og urter

Lag fylt brød av brødrester

Har du brød til overs fra frokost eller lunsj? Lag brytebrød fylt med ost, skinke og smakfulle urter. Passer utmerket som ventebrød eller som en liten snack på kvelden. Se oppskrift her.

7. Toast

Rester av litt tørt brød og rundstykker som er til overs fra buffeen kan få nytt liv ved å fylles og grilles. Prøv for eksempel denne oppskriften på toastet chilistykke med ost og skinke.

8. Brødomelett

9. Tilslørte bondepiker

Her kan du bruke rester av brød, pølse- og hamburgerbrød eller hvetebakst.

Til 10 porsjoner trenger du ca 10 dl grovmalte brødsmuler, 7 ss smør, 7 ss sukker og 1 ts kanel. Smelt smør i en varm stekepanne. Bland sammen brødsmuler med sukker og kanel, og stek det gyllent og sprøtt, 3-5 minutter. Avkjøl.

Fordel eplemos lagvis med brødsmuler og pisket kremfløte i porsjonsglass.

10. Brødrasp til gratinering

Brødrasp er en enkel måte å få brukt opp brød som har blitt tørt og det har mange bruksområder. Strø brødrasp på fiskegrateng for en fin og gyllen topping eller bland brødrasp med litt finrevet parmesan og gratiner en form med makaroni og ost.

11. Fiskepinner, nuggets og schnitzel

Knus rester av brød til litt grove smuler og bruk det som panering til fiskepinner, nuggets eller schnitzel. Du kan bruke brødsmuler alene, eller blandet med panko, knuste corn flakes eller polenta. Smuler av pølse- og hamburgerbrød egner seg spesielt godt til panering.

12. Restevafler

Lag fine brødsmuler og bruk det som erstatning for mel i en vaffeloppskrift. Det kan være en fordel å tørke/riste brødene litt i ovn først for deretter å knuse brødene til fint mel i en food processor. Du kan bruke både fine og grove brød til dette og brødene kan gjerne inneholde frø og kjerner. Valmuefrø kan med fordel kuttes bort fra brødet, da det gir en veldig kraftig smak og farge. 

Med utgangspunkt i en grunnoppskrift på 1 liter melk, 2 ts bakepulver, 4 egg, 1-2 dl sukker, kardemomme og 100 g smør, trenger du ca 6-8 dl brødsmuler. Prøv deg frem og la det svelle litt før du tilsetter mer brødsmuler til du har ønsket konsistens.

13. Brødpudding

Brødrester brukt i brødpuddingBrødpudding kan serveres som dessert toppet med is, eller som en deilig frokost toppet med frukt og yoghurt. Rester av fint brød, hvetebakst eller pølse- og hamburgerbrød passer best i brødpudding. Oppskrift på brødpudding med syltet plomme får du her.

14. Bruschetta

Lag bruschetta ved å grille skiver av baguette eller surdeigsbrød og topp dem med for eksempel god ost, pesto eller tomatsalsa.

15. Kjøttboller eller kjøttpudding

Finmalt tørt brød egner seg godt til å ha i kjøttboller eller brødpudding. Tradisjonelle italienske oppskrifter på kjøttboller bruker ofte tørt brød for å gjøre dem ekstra myke og saftige.

 

Last ned katalog Ferdigstekt bakst: spar tid, energi og matsvinn

 

Ønsker du mer tips og inspirasjon fra Lantmännen Unibake? Abonner på vårt nyhetsbrev her.


Om skribenten

Jørn Lauritzen

Jørn er vår egen kokk med bakgrunn både fra gourmetrestauranter og kantine, som også har erfaring og teft innen omreisende salg. Hos oss kombinerer han det beste fra begge verdener når han lærer opp og inspirerer kunder til hvordan de best kan tilberede og servere herlige måltider, med brød i enten hoved- eller birollen. Jørn reiser forøvrig jorda rundt på jakt etter Michelin-stjerner.