Fyllet blir ofte det samme når man lager sandwicher og baguetter med pålegg. Når du i tillegg må ha veganske alternativer til gjester som har byttet ut kjøtt med grønnsaker, frukt og belgvekster, strekker fantasien ofte ikke til. Men det er ikke vanskelig. Det lover jeg deg.

Jeg har samlet noen oppskrifter du kan bruke som utgangspunkt for dine påsmurte baguetter, rundstykker, ciabattaer og brødskiver med 100 prosent plantebasert fyll. Du velger selvfølgelig hvilken type brød du vil bruke og om du følger oppskriften helt eller delvis. Her er det ingen fasit, men litt inspirasjon er alltid nyttig.

Les også: 10 smørebud som gir den perfekte sandwichen

7 påsmurte baguetter og sandwicher til veganmenyen

1. Baguette med grillet aubergine, paprika og hummus

Hjemmelaget hummus og fargerike, grillede grønnsaker passer perfekt på ferskt brød – enten du velger en rustikk baguette, halvgrov ciabatta eller kanskje en minisub

2. Blings med rødbethummus og avokadoPåsmurt sandwich avokado rødbethummus vegansk

Dette er mat som er en fryd for øyet! Kombinasjonen av rosa rødbethummus og den friske grønnfargen fra avokado gjør denne blingsen til et blikkfang på tallerkenen. Fyllet egner seg godt på alle slags brød, for eksempel en skive av formstekt alpebrød eller en blings av landbrød.

3. Bombaysandwich med korianderchutney

Påsmurt sandwich bombay veganskEnten så elsker eller hater man koriander – det ser faktisk ut til å være forutbestemt av genene våre. Til gjestene som tilhører den første kategorien, burde du servere denne herlige, indiskinspirerte sandwichen med kokte potetskiver, agurk, tomat og en smakfull chutney av koriander, mynte og revet kokosnøtt. Du kan bruke ferdig oppskåret sandwichbrød, eller smøre flere sandwicher i én ved å benytte fint longbread. Dette er en skikkelig smaksbombe!

4. Blings med ertepuré og bakt søtpotetPåsmurt brødskive ertepure søtpotet vegansk

Frosne erter kan brukes til så mye mer enn norsk husmannskost, for eksempel en deilig ertepuré. Sammen med bakt søtpotet, vegansk aioli og granateple gir det en eksplosjon av smaker. Dette passer utmerket på et godt stykke brød, som for eksempel dette halvgrove buffetbrødet, en rustikk baguette eller et rundstykke. Også ser det lekkert ut også!

5. Blings med stekt sopp og syltede rødbeter

Smørstekt sopp, hjemmesyltede rødbeter og urtemajones på et crispy stykke brød høres vel innafor ut? Det vil nok slå an hos gjestene dine også. Varier gjerne brødet. Rustikke, steinovnsbakte rundstykker fra Lier egner seg vel så godt til denne retten som en brødskive.

6. Blings med falafel og yoghurtdressingPåsmurt surdeigsbrød med falafel

Falafel metter og smaker ikke minst godt – og passer perfekt på brød. Du kan enten legge pålegg på en real blings av surdeigsbrød eller bruke alternativer – som for eksempel longbread som kan deles i flere sandwicher.

7. Blings med fennikelsalat og pico de gallo (tomatsalsa)

Påsmurt sandwich vegansk

Tomatsalsa – også kalt pico de gallo – hører med til taco og andre mexicanske retter, men passer også utmerket til påsmurte baguetter og sandwicher. Kombinerer du det med en frisk fennikelsalat og vegansk chilimajones på for eksempel en steinovnsbakt ciabatta, får du en rett som egner seg utmerket på en tallerken.

Ønsker du å gi kundene en smak av verden? Da burde du ta en titt i sandwichguiden «En verden av påsmurt» der vi har samlet noen av verdens mest populære sandwicher. Eller kanskje du vil ha litt ekstra inspirasjon til vegetarsandwicher? Ta en titt her!

Last ned gratis e-bok Smøreguide - bli ekspert med vår hjelp


Om skribenten

Jørn Lauritzen

Jørn er vår egen kokk med bakgrunn både fra gourmetrestauranter og kantine, som også har erfaring og teft innen omreisende salg. Hos oss kombinerer han det beste fra begge verdener når han lærer opp og inspirerer kunder til hvordan de best kan tilberede og servere herlige måltider, med brød i enten hoved- eller birollen. Jørn reiser forøvrig jorda rundt på jakt etter Michelin-stjerner.