Deigemner av japansk melkebolle og focaccia kan tines, heves og stekes som de er. Slik kan du på en veldig enkel måte gi gjestene dine en rykende fersk smak av verden i din restaurant, kantine eller annet serveringssted.

Men det fine med deigemner er at du også kan lage brød med ditt helt egne, personlige preg. Du kan forme og fylle deigen akkurat slik du ønsker, eller bruke brødet som base for herlige sandwicher eller miniburgere. Det finnes virkelig ingen grenser. Det er nettopp det som er så gøy og inspirerte oss til å utvide miksen av deigemner med smaker fra Japan og Italia.

Inspirasjon: Melkebolle med panert svinekjøtt

Japanske melkeboller er et perfekt alternativ til baobrød eller steam buns

Som kokk hos Lantmännen Unibake elsker jeg å hjelpe kundene våre å finne produkt- og smakskombinasjoner som slår an hos gjestene deres. Jeg har veldig tro på japansk melkebolle. Det supermyke brødet er utrolig saftig og passer derfor perfekt som et alternativ til baobrød på asitiske menyer. 

Du kan for eksempel lage en skikkelig digg, japanskinspirert "Tonkatsuburger", der du rett og slett fyller en japansk melkebolle med pankopanert svinekjøtt, kålsalat og smakfull Tonkatsu-saus. Tilbereder du tre melkeboller, kan dette serveres som hovedrett med litt ekstra kålsalat og saus ved siden av. En bolle delt i to egner seg utmerket som forrett. 

Slik kan du toppe japanske melkeboller

Toppingforslag japansk melkebolle

Melkebollene kan også enkelt piffes opp litt ved å toppe dem med litt ost og krydder. Her er det krativiteten som setter grensene for topping og form er helt opp til deg.

 • Melkebollene bør pensles med smeltet smør før de stekes. Dette gjør det samtidig enkelt å få topping til å feste seg, som for ekempel urtemiks, maldonsalt eller finkuttet oliven og soltørket tomat.
 • Sammenbakte boller gir ekstra saftighet så sett gjerne melkeboller tett sammen på et brett dekket med bakepapir eller stek dem sammen i form.
 • Pensle gjerne bollene med smeltet smør også når de tas ut av ovnen for å få de
  enda blankere og saftige.
 • Riv gjerne litt ost eller dryss over ferdigrevet ost før steking. En blanding av fire oster gir ekstra god smak.
 • Japanske melkeboller er et supert alternativ til baobrød eller steam buns om du vil lage miniburgere eller sliders inspirert fra Asia.

Focaccia-sandwich med kyllingkjøttboller

Deigemne av focaccia er perfekt som sandwich-brød

Ingenting er som en skikkelig salt og saftig focaccia som er akkurat så oljete at fingrene blir litt fettete når man spiser den. Dette brødet passer til det meste og man ser oftere og oftere at focaccia blir brukt som pizzabunn eller påsmurt som en sandwich. 

Om du ønsker å ha en focaccia-sandwich på menyen, kan jeg anbefale en variant der du kombinerer smaker fra flere verdenshjørner. Italienskinspirert focaccia fylt med kyllingkjøttboller, meksikansk salsa (pico de gallo) og gresk tzatziki er en eksplosjon av smaker som jeg er rimelig trygg på at vil slå an hos gjestene dine.

Focacciaen passer også utmerket som tilbehørsbrød til en deilig suppe. Du kan jo for eksempel prøve deg på en thaisuppe med kylling?

Forslag til focaccia-fyll og former

Focaccia-deigemnene er enda mer anvendelige enn melkebollene, der den ferdighevede deigen kan deles i mindre deler, formes, twistes, snurres og fylles akkurat slik du vil. 

Toppingforslag focaccia

Her er noen forslag til hvordan du kan tilberede brødet:

 • Pensle alltid focacciaen med olje før du legger på ønsket topping, som for eksempel maldonsalt, urter, oliven, soltørket tomat eller ost.
 • En ferdigstekt focaccia kan bli mange deilige sandwicher. Skjær rett og slett focacciaen i to, legg lokket til side, smør og legg på ønsket topping og pålegg, legg på lokket og del i ønsket antall deler.
 • Focaccia egner perfekt som pizzabunn. Legg ønsket pizzatopping før steking, men vent med parma/spekeskinke, ruccola og lignende til du tar pizzaen ut av ovnen.
 • Uhevet focaccia-deig kan deles i tynne remser, twistes og stekes som brødpinner, eller såkalt grissini, i stekeovnen.

Oppskrift på focaccia gamberetto

 

Last ned gratis e-bok Smøreguide - bli ekspert med vår hjelp


Om skribenten

Jørn Lauritzen

Jørn er vår egen kokk med bakgrunn både fra gourmetrestauranter og kantine, som også har erfaring og teft innen omreisende salg. Hos oss kombinerer han det beste fra begge verdener når han lærer opp og inspirerer kunder til hvordan de best kan tilberede og servere herlige måltider, med brød i enten hoved- eller birollen. Jørn reiser forøvrig jorda rundt på jakt etter Michelin-stjerner.