1. Velg fryste bakervarer

Velger du bake-off - altså bakervarer som fryses ned umiddelbart etter steking - kan du alltid ta ut av fryseren akkurat så mye du trenger. Fryste bakervarer er altså det enkleste grepet du kan ta for å redusere matsvinnet.

Hele 9 av 10 nordmenn mener at fryste brød- og matvarer bidrar til mindre matsvinn, ifølge en undersøkelse utført av Ipsos i mai 2019. Videre viser flere studier fra inn- og utland at fryst brød kan halvere brødsvinnet ditt.

Med bake-off - enten halvstekte bakervarer som tines og stekes, ferdig stekte bakervarer som kun tines eller rå deigemner som tines, heves og stekes - er du mer fleksibel. Du kan planlegge bedre og har mulighet til å steke opp nytt brød raskt hvis det kommer flere gjester.

Les mer om bake-off: Ferske bakervarer uten risiko for matsvinn

2. Stek brødene på nytt

Steinovsbakt brød i ovnen

Har du hele brød brød igjen etter dagens servering kan du pakke dem i plast og steke dem på nytt dagen etter på 230 grader i 4-6 minutter.

Før du steker brødet på nytt kan du også fylle det med ost, skinke og smakfulle urter for å lage et deilig brytebrød. Dette passer utmerket som ventebrød eller som en liten snack på kvelden. Se oppskrift på fylt brød her.

Brød fylt med ost er perfekt som ventebrød eller en snack

Dersom du har laget brød av deigemner, kan overskuddsbrød pakkes i plast og oppbevares i romtemperatur i 2-3 dager eller fryses ned. Brødene tines og stekes da som lettstekte brød i 4-6 minutter på 230 grader.

3. Gi brødet nytt liv

Gi tørt brød nytt liv i supper eller brødpudding
Tørt brød kan få nytt liv som toast, arme riddere, brødchips eller oppmalt som jevning i supper, panering eller vafler.

Vi har samlet 15 oppskrifter som hjelper deg å bruke opp overskuddsbrødet. Du trenger ikke bruke restebrødet med en gang, men kan samle opp brødrester over tid og fryse ned. Del gjerne opp eller knus brødet som anvist i oppskriften når du fryser det.

Les også: 6 tips til mindre matsvinn i kantina

Last ned gratis e-bok:  Bake-off: Rykende ferske bakervarer når du vil

Ønsker du mer tips og inspirasjon fra Lantmännen Unibake? Meld deg på bloggen vår!.


Om skribenten

Jørn Lauritzen

Jørn er vår egen kokk med bakgrunn både fra gourmetrestauranter og kantine, som også har erfaring og teft innen omreisende salg. Hos oss kombinerer han det beste fra begge verdener når han lærer opp og inspirerer kunder til hvordan de best kan tilberede og servere herlige måltider, med brød i enten hoved- eller birollen. Jørn reiser forøvrig jorda rundt på jakt etter Michelin-stjerner.