Hva er bake-off?

Bake-off er en samlebetegnelse for fryste bakervarer. Vi kan i hovedsak dele bake-off inn i tre kategorier; rå deigemner, halvstekte bakervarer og ferdig stekte bakervarer som kun skal tines. Ulike former for bake-off krever ulik håndtering for et perfekt resultat.

Vår fryseteknikk gjør at bakervarene fryses raskt ned og holder på saftigheten. Derfor kan du servere godt og ferskt brød til dine kunder når du bruker bake-off.

Unngå kjøleskap

For å bevare produktenes gode egenskaper er det viktig at produktene pakkes i plast når de tiner for ikke å miste fuktighet. Halvstekte og ferdig stekte bakervarer skal ALDRI settes i kjøleskapet (med unntak av enkelte kaker). De får en bedre kvalitet om du tiner og oppbevarer dem i romtemperatur. Lettstekte brød vil blant annet oppleves tørrere og smuldrer lettere om de oppbevares på kjøl. Tinte produkter skal ikke fryses på nytt.

Hvetebakst av bake-off. Hvetefletter i smakene pistasj, vanilje og kanel.

Oppbevaring og håndtering av rå deigemner

1140X400-boller-hvetebakst

Blant våre produkter finner du fire varianter av rå deigemner; hvetebakst som skal tines og heves, ferdig hevet hvetebakst, deigemner til brød og wienerbakst. For rå deigemner er det viktig at frysekjeden ikke brytes og at de kommer raskt på frys etter levering. Deigemner tar mye mindre plass i fryseren enn ferdig bakte brød, perfekt for deg med liten frysekapasitet.

  • Hvetebakst og deigemner til brød tines tildekket med plast på brett over natten på kjøl eller 3-5 timer i romtemperatur før heving og steking.
  • Ferdig hevet hvetebakst tines i 60 minutter i romtemperatur før steking.
  • Wienerbakst og croissanter stekes rett fra fryst.

En av de viktigste suksessfaktorene for å lykkes med bake-off av rå deigemner er å ha gode og godt synlige bakeplaner for når de ulike produktene skal tines, heves og stekes. Stek gjerne lite og ofte. Hvem klarer å motstå duften av ferske kanelboller eller lunt grovbrød?

Her får du en grundig innføring i håndtering av hvetebakst >

Her får du tips og inspirasjon med deigemner til brød >

Tips: For å redusere matsvinnet kan brød laget av deigemner som ikke blir brukt samme dag pakkes i plast og oppbevares i romtemperatur 2-3 dager eller fryses ned. Tin brødene og stek dem 4-6 minutter på 230 grader.

Oppbevaring og håndtering av halvstekte bakervarer

1140X400-grovbrod

Blant de halvstekte produktene våre finner du brød, baguetter og porsjonsstykker. Halvstekte bakervarer tines i romtemperatur innpakket i plast eller i eske. Alle halvstekte produkter kan ligge i 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur før de stekes. 

Etter tining skal produktene stekes etter anvisning. Stek gjerne i flere omganger utover dagen. Alle elsker duften av ferskt brød!

For å redusere matsvinn kan brød og porsjonsstykker som ikke er delt opp dekkes med plast over natten i romtemperatur og stekes på nytt påfølgende dag i 3-4 minutter på 230 grader.

Slik håndterer du halvstekte brød og porsjonsbrød:

 

Brød

Porsjonsbrød

Baguette

Tines i lukket eske

12 timer

4 timer

4 timer

Tines løse innpakket i plast

4-6 timer

1 time

1 time

Holdbarhet i romtemp før stek

3 døgn

2 døgn

2 døgn

Stekes

230 grader i 4-6 min*

230 grader i 3-5 min*

190 grader i 8-10 min*

* Noen produkter har avvikende temperatur og steketid, sjekk alltid stekeanvisningen.

Tips: Har du liten plass på frys? Mange velger miksbokser med flere ulike brød og porsjonsstykker for å få en god variasjon selv om de har liten fryseplass. Husk at du ikke trenger å steke opp mer enn det du trenger hver dag. Resten av det du har tint holder seg 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur.

Oppbevaring og håndtering av ferdig stekte bakervarer

1140X400-buffalo-hamburgerbrød

Ferdig stekte bakervarer er for eksempel pølsebrød, hamburgerbrød, porsjonsbrød, ferdig skåret brød, kaker og muffins. Ferdig stekte bakervarer er bakt og stekt i vårt bakeri. Vår fryseteknikk gjør at bakervarene fryses raskt ned mens de beholder sin saftighet. Ferdig stekte brød har en fersk, god og myk innside etter tining.

De fleste av våre ferdig stekte bakervarer tines i ca 4 timer i lukket eske eller 1 time på benken innpakket i plast. Alle produktene skal tines og oppbevares i romtemperatur, med unntak av enkelte kaker og desserter (se holdbarhet og oppbevaring for hvert enkelt produkt). Alle ferdigstekte brødprodukter kan ligge i romtemperatur i 2 døgn innpakket i plast. 

Ønsker du en sprø skorpe kan porsjonsstykker stekes i forvarmet ovn ved ca 190°C i 2-3 minutter. Pølse- og hamburgerbrød anbefaler vi å varme i pressgrill eller i en karamelliseringsmaskin.

Tips: Med ferdig stekte brød får du en fleksibilitet som gjør at du kun trenger å planlegge én time frem i tid. Mange opplever at det gir dem bedre kontroll på både matsvinn og kostnader.

Miljø og matsvinn

Matvett-693

Verdens klimautfordringer gjør at stadig flere får øynene opp for bake-off. Hver dag kastes 170 000 brød i Norge. Ved å bytte til fryst kan vi halvere brødsvinnet. Dette underbygges av undersøkelser gjort ved Ipsos i Norge og Sheffield Hallam University i Storbritannia.

Resultatene i undersøkelsene viser hvor stor innvirkning våre daglige valg har på å redusere matsvinn og pengebruk. Å gå over til fryst mat er et av de enkleste grepene du kan gjøre for å bidra.

Aina Hagen, Markeds- og innovasjonsdirektør i Lantmännen Unibake.

Hva passer deg best?

Vi håper du har fått en god oversikt over hvilke produkter som finnes innen bake-off og hvilke produkter som passer best til deg og ditt kjøkken. Dersom du har flere spørsmål er det hyggelig om du tar kontakt med en av våre distriktssjefer.

Du kan også abonnere på vårt nyhetsbrev der du får månedlig tips og inspirasjon til fristende bake-off.


Om skribenten

Gunnar Ragnarsson

Gunnar er tredjegenerasjonsbaker fra Island. Han har vært med på å lede produktutviklingen i Lantmännen Unibake i flere år. Mange av våre kunder kjenner Gunnar godt fra kurs og opplæring