Her har vi samlet noen tips og råd som gir deg perfekte bake-off-brød, boller og andre fristende bakervarer til gjestene dine. Ulike typer bake-off krever ulik håndtering for et perfekt resultat.

Last ned og skriv ut sjekkliste: Slik håndterer du bake-off-brød 

Hva er bake-off-brød og bake-off-boller?

Bake-off er en samlebetegnelse for fryste bakervarer som i hovedsak deles inn i tre kategorier:

  • Ferdig deig som må tines, eventuelt formes slik du vil og stekes
  • Halvstekte bakervarer som må tines og stekes
  • Ferdig stekte bakervarer som kun skal tines

Ulike former for bake-off-brød og boller krever ulik håndtering for et perfekt resultat. Med bake-off har du muligheten til alltid å servere fersk gjærbakst til kundene dine. Våre bake-off-brød og boller fryses raskt ned hver for seg umiddelbart etter steking. Dette gir saftig gjærbakst hver gang du tilbereder det hos deg. 

Unngå kjøleskap når du skal oppbevare bake-off-brød

Halvstekte og ferdig stekte bake-off-bakervarer skal aldri settes på kjøl - med unntak av enkelte kaker og ferdigmat. De får en bedre kvalitet om du tiner og oppbevarer dem i romtemperatur. Halvstekte brød blir tørre og smuldrer lettere om de oppbevares på kjøl.

Det er viktig at bake-off pakkes i plast når de tiner. Da mister ikke bake-off-brødene fuktighet under tineprosessen. 

Slik får du best resultat med bake-off fra ferdig deig 

Bake-off-brød, boller og croissanter av ferdig deig tar liten plass i fryseren

Det er viktig at frysekjeden for rå deigemner ikke brytes, og at de kommer raskt på frys etter levering. Bake-off i form av ferdig deig tar mye mindre plass i fryseren enn ferdig stekte brød, og er perfekte for deg med liten frysekapasitet.

Fire ulike varianter av bake-off fra ferdig deig 

  • Hvetebakst som boller og snurrer som skal tines, heves og stekes
  • Ferdig hevet hvetebakst som kun skal tines før steking
  • Deigemner til brød som tines, eventuelt formes, heves og stekes
  • Croissanter og wienerbrød som stekes fryst 
Slik kan du bruke deigemner til å lage dine egne brød

Slik tines de ulike variantene av ferdig deig

  • Hvetebakst og deigemner til brød tines tildekket med plast på brett over natten på kjøl eller 3-5 timer i romtemperatur før heving og steking.
  • Ferdig hevet hvetebakst tines i 60 minutter i romtemperatur før steking.
  • Wienerbakst og croissanter stekes rett fra frys.

En av de viktigste suksessfaktorene for å lykkes med bake-off av rå deigemner er å ha gode og godt synlige bakeplaner for når de ulike produktene skal tines, heves og stekes. Stek gjerne lite og ofte. Hvem klarer å motstå duften av ferske kanelboller eller lunt grovbrød?

Tips! For å redusere matsvinnet kan brød laget av deigemner som ikke blir brukt samme dag pakkes i plast og oppbevares i romtemperatur 2-3 dager eller fryses ned. Tin brødene og stek dem 4-6 minutter på 230 grader.

Se hvordan du lager perfekte bake-off-boller

Dette gjør du med halvstekt bake-off

Håndverksbrød i ovn

Blant de halvstekte produktene våre finner du blant annet bake-off-brød, baguetter og rundstykker.

  • Halvstekte bakervarer tines i romtemperatur innpakket i plast eller i eske.
  • Alle halvstekte bake-off produkter kan ligge i 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur før de stekes.
  • For å slippe å kaste mat kan brød og rundstykker som ikke er delt opp dekkes med plast over natten i romtemperatur og stekes på nytt påfølgende dag i 3-4 minutter på 230 grader.

Slik håndteres halvstekte brød og porsjonsbrød:

 

Brød

Rundstykker

Baguetter

Tines i lukket eske

12 timer

4 timer

4 timer

Tines løse innpakket i plast

4-6 timer

1 time

1 time

Holdbarhet i romtemperatur før steking

3 døgn

2 døgn

2 døgn

Stekes

230 grader i 4-6 min*

230 grader i 3-5 min*

190 grader i 8-10 min*

*Noen av våre bake-off produkter har avvikende temperatur og steketid. Sjekk alltid stekeanvisningen.

Tips! Har du liten plass is fryseren? Da kan miksbokser med flere ulike bake-off-brød og rundstykker være noe for deg for å få en god variasjon til tross for liten fryseplass. 

Dette gjør du med ferdig stekt bake-off 

640x300-Familiebilde sandwino

Ferdig stekte bake-off-bakervarer kan være hele og skårede brød, rundstykker, baguetter, pølsebrød, hamburgerbrød, hvetebakst, kaker eller muffins.  Alle bake-off bakervarene fryses raskt ned i bakeriet slik at de holder seg saftige. Ferdig stekte bake-off brød har en fersk, god og myk innside etter tining. 

Slik håndteres ferdig stekte bakervarer

  • De fleste av våre ferdig stekte bake-off-bakervarer tines i cirka 4 timer i lukket eske eller 1 time på benken innpakket i plast.
  • Baksten skal tines og oppbevares i romtemperatur, med unntak av enkelte kaker og desserter (se holdbarhet og oppbevaring for hvert enkelt produkt).
  • Alle ferdigstekte bake-off-brødprodukter kan ligge i romtemperatur i 2 døgn innpakket i plast. 

Tips! Ønsker du en sprø skorpe? Alle ferdigstekte bake-off-brød og rundstykker kan etterstekes i forvarmet ovn ved cirka 190°C i 2-3 minutter. Pølse- og hamburgerbrød anbefaler vi å varme i pressgrill, stekepanne eller lignende.

Med ferdig stekte bake-off-brød får du en fleksibilitet som gjør at du kun trenger å planlegge én time frem i tid. Mange opplever at det gir dem bedre kontroll. Du slipper å kaste mat og sparer penger samtidig. Det er altså en vinn-vinn situasjon å velge bake-off-brød og andre bakervarer til dine gjester. Du sparer tid og penger, mens gjestene dine alltid får ferske bakervarer. 

Last ned gratis e-bok:  Lag dine egne signaturbrød av deigemner

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

 


Om skribenten

Gunnar Ragnarsson

Gunnar har vokst opp i et bakeri på Island og har tatt lidenskapen for god bakst med seg hit til Norge. Han er selv utdannet baker og har ledet produktutviklingen i Lantmännen Unibake i flere år. Gunnar er en kreativ og løsningsorientert mann som elsker jobben sin og samspillet med kunder.