Bake-off er en samlebetegnelse på frosne bakervarer som i hovedsak deles inn i tre kategorier: Rå deigemner, halvstekte bakervarer og ferdig stekte bakervarer som kun skal tines.

Moderne baketeknikker og fryseprosesser der hvert produkt fryses ned hver for seg umiddelbart etter steking, gjør at bake-off-bakervarer holder høy kvalitet. 

Video: Hva er fordelene med bake-off?

Bake-off skal ikke på kjøl

For å bevare bake-off-bakervarenes gode egenskaper er det viktig at de pakkes i plast når de tiner for ikke å miste fuktighet. Tin og oppbevar produktene i romtemperatur.

Halvstekte og ferdigstekte bakervarer skal aldri settes på kjøl (med unntak av enkelte kaker og ferdigmat). Brødene vil blant annet oppleves tørrere og smuldrer lettere om de oppbevares på kjøl. Tinte produkter skal ikke fryses på nytt.

Ulike former for bake-off krever ulik håndtering for et perfekt resultat. Her har vi samlet noen tips og råd som gir deg perfekte brød, boller og andre fristende bakervarer til gjestene dine.

1. Oppbevaring og håndtering av rå deigemner

1140x600-Croissant deigemne

For rå deigemner er det viktig at frysekjeden ikke brytes og at de kommer raskt på frys etter levering. Deigemner tar mye mindre plass i fryseren enn ferdig bakte brød, og er perfekte for deg med liten frysekapasitet.

Det er fire varianter av rå deigemner:

  • Hvetebakst som skal tines, heves og stekes
  • Ferdig hevet hvetebakst tines og stekes
  • Brød og porsjonsbrød som skal tines, heves og stekes
  • Wienerbakst og croissanter stekes fra fryst tilstand

Slik tines deigemner:

  • Hvetebakst og brød tines tildekket med plast på brett over natten på kjøl eller 3-5 timer i romtemperatur før heving og steking
  • Ferdig hevet hvetebakst tines i 60 minutter i romtemperatur før steking
  • Wienerbakst og croissanter stekes rett fra fryseren

En av de viktigste suksessfaktorene for å lykkes med bake-off av rå deigemner er å ha gode og godt synlige bakeplaner for når de ulike produktene skal tines, heves og stekes. Stek gjerne lite og ofte. Hvem klarer å motstå duften av ferske kanelboller eller lunt grovbrød?

Se hvordan du lager perfekte boller av bake-off

Tips! For å redusere matsvinnet kan pakke brød som blir til overs i plast og fint oppbevare disse i romtemperatur i 2-3 dager. Du kan også fryse dem ned og gi nyt liv til brødet ved å tine det for deretter å steke det i 4-6 minutter på 230 grader.

Sett særpreg på egne brød med bake-off

2. Oppbevaring og håndtering av halvstekte bakervarer

1140x500-brød-i-ovn

Alle halvstekte bakervarer skal tines i romtemperatur innpakket i plast og deretter stekes. Det er litt forskjellig hvor lang tid det tar før brød, porsjonsbrød og baguetter er helt tint og stekeklare. Se tine- og stekeanvisninger i tabellen under.

Alle elsker duften av nystekt brød, så stek gjerne i flere omganger gjennom dagen. 

Om du har liten plass på frys, kan miksbokser med flere ulike brød og porsjonsstykker være løsningen for å få en variert utvalg. Husk at du ikke trenger å steke opp mer enn det du trenger hver dag. Resten av det du har tint holder seg 2-3 døgn innpakket i plast i romtemperatur.

Slik håndterer du halvstekte brød og porsjonsbrød:

Tines i lukket eske

12 timer

4 timer

4 timer

Tines løse innpakket i plast

4-6 timer

1 time

1 time

Holdbarhet i romtemperatur før stek

3 døgn

2 døgn

2 døgn

Steketid/grader

230 grader i 4-6 min*

230 grader i 3-5 min*

190 grader i 8-10 min*

*Noen produkter har avvikende temperatur og steketid. Sjekk alltid stekeanvisningen.

Tips! Brød og porsjonsstykker som ikke er delt opp kan dekkes med plast, oppbevares i romtemperatur over natten og stekes på nytt påfølgende dag i 3-4 minutter på 230 grader.

3. Oppbevaring og håndtering av ferdig stekte bakervarer

640x300-Familiebilde sandwino

Ferdig stekte bakervarer er bakt og stekt i vårt bakeri og trenger bare tines før de kan serveres. Sidene produktene fryses ned umiddelbart etter steking, lukker skorpen seg om en myk innside slik at de beholder sin saftighet.

Blant de ferdig stekte bakervarene finnes blant annet pølsebrød, hamburgerbrød, porsjonsbrød og baguetter, ferdig skåret brød, porsjonskaker og større kaker. 

Slik håndterer du ferdig stekte bakervarer:

  • De fleste ferdig stekte bakervarer tines i cirka 4 timer i lukket eske eller 1 time på benken innpakket i plast.
  • Alle produkter foruten enkelte kaker og desserter skal tines og oppbevares i romtemperatur. Se holdbarhet og oppbevaringsanvisning på hvert enkelt produkt.
  • Alle ferdigstekte brødprodukter kan ligge 2 døgn i romtemperatur innpakket i plast. 

Med ferdig stekte brød får du en fleksibilitet som gjør at du kun trenger å planlegge én time frem i tid. Mange opplever at det gir dem bedre kontroll på både matsvinn og kostnader.

Tips! Ønsker du en sprø skorpe kan porsjonsstykker stekes i forvarmet ovn ved cirka 190°C i 2-3 minutter. Pølse- og hamburgerbrød anbefaler vi å varme i pressgrill, stekepanne eller lignende.

Se hele vårt bake-off sortiment

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

Vi baker.

Du steker.

Kunden elsker det.

1200x1200_Aina_HagenHver dag kastes 170.000 brød i Norge. Våre daglige valg har stor innvirkning på både matsvinn og pengebruk. Å velge fryste bakervarer er et av de enkleste grepene man kan ta for å bidra.

Aina Hagen, markeds- og innovasjonsdirektør Lantmännen Unibake