For hotellgjester er en god frokost- og lunsjbuffet ofte et høydepunkt, og en variert lunsjbuffet er også en viktig del av arbeidsdagen for ansatte rundt omkring i landet vårt. Nå som smittefare og myndighetsråd har gjort gjestene lite lystne på buffetmat, er det viktigere enn noen gang å tenke kreativt, prøve nye serveringsformer og finne ut hva som passer som tallerkenrett.

Kokk Jørn Lauritzen Lantmännen Unibake

 

«Siden de fleste kantiner fortsatt kun er åpne for et begrenset antall gjester, er det roligere og gode muligheter til å teste ut ulike alternativer før det åpnes for fullt.» sier Jørn Lauritzen, kokk hos Latmännen Unibake.

Jørns tre forslag til alternative serveringer - som kan erstatte den tradisjonelle frokost- eller lunsjbuffeten.

#1: Dagens meny som kafeteriaservering

Kantine mat

Vi husker nok alle de gode, gammeldagse kafeteriaene der man hentet et brett, sto i kø og tok bestikk før man kunne velge fra dagens meny. Man fortalte kjøkkenpersonalet hva man ville ha på tallerkenen, og de serverte. Kanskje er det akkurat nå denne serveringsformen vil gjøre «comeback» for å imøtekomme myndighetenes retningslinjer? Hva med å tilby ristet brød med alternative påleggskombinasjoner, som stekt egg og bønner, Egg Benedict eller en god kremet eggerøre?

En enklere versjon av kafeteriaservering er en betjent buffet, hvor gjesten kan se buffeten og fortelle hva han/hun ønsker å spise, og får det servert på tallerken umiddelbart over disk.

Fordeler: Kan opprettholde en variert meny med både varme og kalde retter.

 

#2: Servering av tapas, smørbrød eller salater

Påsmurte brødskiver

Når du serverer porsjoner, har du muligheten til å gjøre det lille ekstra ut av dekor og sammensetning av her enkelt rett.  Samtidig gir du gjestene dine mulighet til å prøve noe nytt: Du hjelper gjestene til en lunsj sammensatt av mange gode smaker. Både tapas, påleggstallerkener, smørbrød og salater kan varieres i det uendelige, og med nystekt brød blir dette langt i fra kjedelig.

Trenger du tips til tallerkenretter, ta en titt her.

Fordeler: Småretter er en fryd for øyet, er enkle å tilberede i stor skala og gjestene får muligheten til å prøve nye, spennende smakskombinasjoner. Alt kan forberedes på forhånd. Spar tid ved å benytte våre ferdigoppskårede brød.

 

#3: Lunsj «to-go» / levering

To-go kantineutlevering

En lunsj eller frokost «to-go» kan være et populært og velvalgt serveringsforslag akkurat nå – kanskje i tillegg til en av de andre serveringsformene. Ingenting slår en nysmurt matpakke med godt brød, pålegg og friske, knasende grønnsaker. Hva med å lage «lunch bag» som fylles med en deilig påsmurt baguette, en flaske juice og en muffins til kaffen?

Ta imot forhåndsbestilling på antall og tid for henting. Fellesbestilling fra avdelinger som hentes av én representant vil også gjøre det mindre travelt i kantinen. Ved å benytte våre «tin og server»-porsjonsstykker vil du kunne spare tid.

Smittevernstiltak gjør at mange kantiner ikke er store nok til at alle gjester kan være der samtidig og noen har kanskje heller ikke mulighet eller ønske om å sitte i kantinen eller restauranten i det hele tatt. Derfor er det både god service og en fin måte å beholde kunder på å tilby «to go»-løsninger og levering.

Fordeler: Du beholder kundene dine og gir en god ekstra service til dem.


 

Ønsker du informasjon om trygg matservering? Ta en titt på rådene fra NHO Reiseliv  som har utarbeidet en bransjenorm for håndtering av smitteverntiltak ved norske serveringssteder.

Det viktigste  du gjør er å fortsette med de gode rutinene og er pålagt å følge i henhold til vanlige hygienekravene fra Mattilsynet. Informasjon fra mattilsyntes  rundt Corona finner du på Mattilsynets sider.