Tore Lundbakk driver i dag tre Esso-stasjoner i og rundt Mo i Rana sammen med Rolf Olafsen.
– Esso Yttern var ufattelig god på hamburger da jeg overtok høsten 2019. De hadde nesten bare hatt fokus på det og mente det ikke ville funke med boller, forteller Lundbakk.
Men da vi kastet oss på en kjedestyrt kampanje og umiddelbart så resultater, ble også konkurranseinstinktet blant de ansatte vekket. Nå er det om å gjøre å være beste Esso i byen – og det har gitt resultater.
I år ligger bensinstasjonen an til å selge sjokoladeboller, hvete- og rosinboller og vaniljeboller for 360.000 kroner. I 2018 stoppet kassaapparatet på 105.000.
Kjærlighet, eksponering og mot
– Bollene må bakes med kjærlighet. Vi må altså være flinke med rutinene. Også er eksponering ekstremt viktig, i tillegg til at vi må tørre å ha litt svinn, svarer Lundbakk når jeg spør hva som har vært nøkkelen til suksess.
Siden bollene leveres som fryste deigemner, tines, heves og stekes de på stasjonen. Det krever at alle ansatte kjenner tilberedningsrutinene godt. Kun da kan man sikre at bollene for eksempel ikke blir for mye hevet og at de pensles riktig, påpeker Lundbakk.
– For å få til dette har vi regelmessige møter med de ansatte med boller som tema. Vi viser bilder av gode og dårlige boller og går gjennom tilberedningen punkt for punkt. Også lar vi de mest erfarne lære opp andre og gir de ansatte nesten daglig feedback på hvor mye som selges.
Må gi kundene lyst til å kjøpe boller
Når kvaliteten på bollene er god, må de plasseres slik at kundene ser dem og får lyst til å kjøpe.
– Bollene må eksponeres på et godt synlig sted, så allerede fra starten gjorde vi om kiosktrappa – altså hylla foran disken der det ofte ligger tyggis og sjokolade – til en bolletrapp. Denne er dedikert til boller som nå selger jevnt og trutt hele tiden og veldig bra når det er kampanje, forteller Lundbakk.
Sist, men ikke minst, mener sjefen at man må våge alltid å ha nok boller.
– Det er artig at kunder kommer innom bare for å kjøpe boller. Det hjelper på salget når det lukter boller i hele butikken. For å få til det, blir det litt svinn, sier Lundbakk.
Men bollene kastes selvfølgelig ikke. Maten som er til overs på de tre Esso-stasjonene på Mo gis til Frelsesarmeen og Røde Kors.
Tores 3 tips for å selge mer boller

- Rutiner: Ha klare rutiner og sørg for at alle ansatte kjenner dem. Bake-off trenger kjærlighet.
- Eksponering: Gi kunden lyst til å kjøpe boller. Plasser bakervarene ferdig pakket i poser ved disken.
- Godt utvalg: Sørg for alltid å ha nok boller og duft i lokalet. Da kan det bli litt svinn, men dette kan doneres til veldedige formål.
