Jeg spurte han hva han som kokk på storkjøkken gjør for å minimere matsvinn. Her deler han sine seks beste tips.

1. Planlegg uka

Merk deg hvor mye og hva gjestene spiser, gjør innkjøp av ingredienser som kan brukes i flere forskjellige retter og lag gjerne en avtale med avdelingsledere at de sier fra om gruppefravær.

2. Tenk holdbarhet når du gjør innkjøp

Kjøp mest varer med lang holdbarhet og ha en konkret plan for ferske produkter med kort tid til utløpsdato.

Kjøttdeig, pølser, bacon og annet kjøtt kan fryses ned for å begrense matsvinn

3. Ta vare på kraft

Tilberedning av kjøtt og grønnsaker gir mye god kraft som egner seg perfekt i supper og sauser, enten oppbevart på kjøl til senere i uka eller fryst ned til en senere anledning.

4. Våg å eksperimentere med råvarene

Vær kreativ og lag gjerne retter som ikke er helt A4 med de ingrediensene du har. Disse fungerer utmerket som pålegg til sandwicher, i salater, supper eller gryter.

1140x400-Kantine-paasmurt3

5. Frys ned overskudds- og datovarer

Har du overskuddsmat som stekte karbonader eller råvarer som ost eller kjøttpålegg, egner det seg godt som det er eller som ingrediens i for eksempel en pytt i panne-rett, omeletter eller suppe senere. Frys ned, ikke kast!

6. Bruk frosne brødvarer og stek på nytt

Jeg bruker bake-off, altså frosne brødvarer, slik at jeg kan ta opp det jeg trenger og variere mellom ulike typer brød og porsjonsstykker. Fryst brød er jo faktisk perfekt når man ønsker å begrense matsvinnet. Likevel hender det at jeg steker for mye. Legger du overskuddsbrød og rundstykker i plast eller en lufttett boks i romtemperatur over natten, kan dette få nytt liv dagen etter ved at du har på litt rennende vann og steker på nytt på 230 grader i 3 minutter.

Trenger du tips til hvordan du kan gi tørt brød nytt liv? Sjekk ut våre 15 oppskrifter som redder tørt brød.  

1140x400-Formbrod-paa-rist

Last ned gratis e-bok:  Bake-off: Rykende ferske bakervarer når du vil

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

Vi baker.

Du steker.

Kunden elsker det.

 


Om skribenten

Christel Nordhagen

Christel er vår egen journalist som etter å skrevet om strøm og oljeplattformer i energibransjen i nesten 15 år, nå er lidenskapelig opptatt av å gjøre bake-off tilgjengelig for alle. Hun elsker gode historier, enten det handler om å gi produkter personlighet, bli bedre kjent med kolleger eller at kunder deler sine suksesser. Christel er en ekte lagspiller som tror at det meste kan løses med god kommunikasjon.