Ønsker du å friste gjestene på campingplassen eller marinaen med steinovnsbakte, velduftende håndverksbrød med sprø skorpe som attpåtil er bakt i Norge? Eller kanskje du vil tilby noen herlige kanelsnurrer, ferske rosinboller eller lekre croissanter?

Drømmer du kanskje om å bli lokalkjent for bakervarenene dine slik at kundene kommer tilbake for mer? Det er ingen utopi selv med begrenset plass, tid og utstyr! Med bake-off kan du nemlig tilby ferske bakervarer døgnet rundt. Alt du trenger er en fryser, eventuelt en stekeovn og en plan for hvilke bakervarer du vil ha på menyen. 

Last ned gratis e-bok: Rykende ferske bakervarer når du vil med bake-off

Håndverksbrød i ovn

Hva er bake-off?

Bake-off er en samlebetegnelse for fryste bakervarer. Det inkluderer et variert utvalg av brødprodukter, søtbakst, ferdigmat, pølse- og hamburgerbrød og tilbehørsbrød tilpasset ulike behov og spisesituasjoner.

Produktene deles i hovedsak deles i tre kategorier:

 • Rå deigemner som tines, heves og stekes
 • Halvstekte bakervarer som tines og stekes
 • Ferdig stekte bakervarer som kun tines

Siden bakervarer av bake-off fryses ned hver for seg umiddelbart etter steking, lukker skorpen seg om kjernen slik at produktene holder på saftigheten og er helt ferske når de tilberedes.

Se video: Bake-off forklart på 2 minutter

7 fordeler med bake-off

 • Alltid ferske bakervarer: Siden du selv tiner og steker produktene, har du alltid rykende ferske brød, boller og andre bakervarer til gjestene dine.

 • Variert utvalg: Bake-off gir deg mulighet til å tilby gjestene en bredde i produktutvalget det er tilnærmet umulig å få til med ferske bakervarer. Du steker kun det du trenger når du trenger det og kan skape variasjon fra dag til dag.

 • Fleksibel servering: Selger du mer enn forventet eller får uventet besøk, kan du tine og servere, eller steke opp mer nystekt bakst.

 • Jevnt høy kvalitet: Produktene er bakt ferdig med moderne bakemetoder slik at du kun skal tine og/eller heve og steke dem. Dermed blir kvaliteten den samme hver gang så lenge du følger noen enkle instruksjoner.

 • Mindre matsvinn: Med litt planlegging, steker du kun det volumet du trenger, får mindre tørre eller mugne brød og bakervarer og kaster mindre.

 • Bedre lønnsomhet: Siden du kan kjøpe større kvanta og kaster mindre, ser også bunnlinjen bedre ut.

 • Duften av nybakt: De færreste kan motstå duften av nystekt brød og søtbakst. Steker du mindre volumer ofte, beholder du den herlige duften i lokalet ditt hele dagen. 

Tips! Selger du ikke alle produktene du har tint, holder disse seg helt fint i romtemperatur i 2-3 døgn så lenge de pakkes i plast. Dette gjelder også ferdigstekte brødprodukter laget av deigemner.

Har du ikke stekeovn? Null problem!

Det er fort gjort å tenke at det kun er litt større serveringssteder med skikkelig utsyr som heveskap som kan lykkes med bake-off, men det er ikke tilfellet. Har du plass til det, kan for eksempel deigemner av brød og boller helt fint tines og heves under plast i romtemperatur i noen timer før de stekes i en helt vanlig stekeovn.

Brød porsjonsbrød, baguette samlebilde

Men også uten stekeovn kan du tilby ferske brød til frokost eller søte fristelser til kaffen. Da kan nemlig løsningen være ferdigstekte, smakfulle brød, rundstykker og søtbakst som tiner på en time. Det kan nesten ikke bli enklere.

En liten kiosk på båthavna eller busstasjonen eller administrasjonskontoret på campingplassen kan for eksempel tilby kundene ferske baguetter, ferdigskåret brød og rundstykker til frokost ved å ta det opp av fryseren når dagen er i gang. Eller kanskje du heller vil smøre noen deilige sandwicher som et tilbud rundt lunsjtider? I så fall er ferdigstekte longbreads et hot tips siden du får fem sandwicher i én!

Toast er raskt og enkelt

Et annet populært lunsjtilbud er toast eller panini som rett og slett varmes i pressgrill når kunden ønsker det. Superenkelt, innmari godt og krever minimalt med utstyr.

Les også: Tin, smør og server – enklere blir det ikke!

Stekeovn, men begrenset tid og ressurser? 

Du har kanskje fryser og stekeovn, men føler ikke at du har tid eller bemanning til å tilberede bakervarer? Du kan likevel tilby rykende fersk bakst på tilnærmet 1-2-3.

Croissanter og wienerbrød stekes fra frossen tilstand

Aller enklest er det å servere herlig wienerbakst og croissanter som stekes frosne i underkant av 20 minutter. Vips, så har du duften av nybakt i lokalet og fristende bakst til kundene. 

KanelbollerEllers så har jeg, med røtter i kanelbollens hjemland Sverige, en forkjærlighet for kanelknutene som er ferdig hevet. De trenger kun en time på stekebrett slik at de tiner, og så 10 minutter i ovnen før alle hjerter gleder seg! 

Hvordan velge bakervarer som passer for deg?

Det kan føles som en umulig oppgave å velge i jungelen av bakervarer tilpasset ulike behov. Da kan vårt team hjelpe deg.

Vi har kundekontakter i hele landet og et team av fagfolk med lidenskap for bakerfaget som veldig gjerne vil hjelpe deg å lykkes. Med sin brede erfaring blant annet som bakere og kokker, hjelper de deg å finne løsninger på dine behov.

Vårt salgsteam for storhusholdningsmarkedet hjelper deg gjerne å velge bakervarer
Tove, Knut Olav, Jørgen, Trond Vidar, Trond og Narve tar gjerne en uforpliktende prat og er alltid tilgjengelige på e-post.

Last ned gratis e-bok: Bake-off: Rykende ferske bakervarer når du vil

Logo_rykende_ferskt_avsender_hvitbakgrunn

Vi baker.

Du steker.

Kunden elsker det.

 

 


Om skribenten

Fredrik Gruffman

Fredrik er opprinnelig baker fra Sverige, som har blitt norsk statsborger og samtidig lidenskapelig opptatt av norsk bakst. Som kategorisjef og markedsansvarlig for storhusholdningssegmentet og bakeriet i Lier som nærmeste nabo, spiller han en viktig rolle i utviklingen av vårt produktsortiment og veien videre for Lantmännen Unibake.