Hvem er forbrukeren anno november 2022? Hva styrer matvalgene vi tar? 

Det skrives mye om at folk i økende grad er opptatt av å ta grønne og sunne valg. Stemmer det? Vi har lenge vært et bruk/kast-samfunn. Er det fortsatt sånn? Verden er mer usikker enn noen gang og kostnadene stiger. De fleste tenker mer over hva de bruker penger på. Betyr det at vi har sluttet å kose oss?

Alle disse spørsmålene trenger vi i Lantmännen Unibake og Hatting svar på i innovasjonsarbeidet vårt. Vi må vite, ikke tro. Bare på den måten kan vi gi kundene våre brødene, rundstykkene og bollene de vil ha. Vi sikter oss derfor ofte inn mot å svare på minst to til tre trender når vi utvikler nye produkter.

Markedsinnsikt er helt avgjørende når vi utvikler nye bakervarer. Derfor har vi kartlagt trendanalysene på markedet og laget vårt eget trendhjul som oppsummerer forbrukertrendene. Konklusjonen er at forbrukere er mer bevisste enn før. «Mindful eating» er viktigere enn noen gang.

Dagens forbrukere bryr seg om:

1. Planeten vår

Planeten vårForbrukere er mer opptatt av å ta ansvar selv, til tross for at det blir som en dråpe i havet. Folk ser at kloden vår er syk og at det krever handling, også fra «meg». 

CO2-utslipp betyr mer for folk og veldig mange ønsker å gjøre en innsats for jorda vår. Dette kan handle om å lage mat fra bunnen, spise mindre kjøtt og mer plantebasert, planlegge bedre for å redusere matsvinnet eller kjøpe norsk, lokalprodusert mat. 

2. Helse og sunn livsstil

Helse og sunnhetMindful eating er viktigere enn noen gang. Forbrukere er mer bevisste på hvordan matvalgene man tar, påvirker kroppen og velger derfor mer grovt, fiberrikt, ikke-prosessert og sunt. Flere og flere unngår enkelte matvarer fordi man føler seg bedre uten, som blant annet gluten.

Mange er opptatt av at maten skal være ren, med naturlige ingredienser og helst uten tilsetningsstoffer. Performance og super food er begreper man må forholde seg til som matprodusent. Man blir som man spiser, sies det.

3. Lettvinte løsninger

Lettvinte løsningerVi ønsker rask og enkel mat for å spare tid, og ofte gjør vi andre ting mens vi spiser. Mange bor alene og orker ikke bruke mye tid på å lage mat. Da trengs lettvinte, men sunne og gode matretter.

Samtidig er vi igjen mye på farten etter to år med pandemi og hjemmetid. Da stiller forbrukerne nye og høyere krav til hva fastfood skal være. De forventer sunne alternativer også der, uten at dette går på kompromiss med smak. 

Det er også forventet at logistikken er sømløs, både når det gjelder bestilling, levering og betaling. Når alt rundt oss digitalisert og datadrevet, settes forbrukernes forventninger deretter.

4. Håndverk og kvalitet

Håndverk og kvalitetDagens forbrukere er opptatt av kvalitetsmat som både ser, smaker og lukter godt. Hjemmelaget, håndverk og ekte vare er i tiden. Samtidig er mat mer enn bare noe vi fyller magen med. Folk er opptatt av historien bak og at maten har en personlighet.

Ser maten lekker ut, er den også Instagram-vennlig. Det er en trend man ikke kan ignorere i 2022.

Boller og bakervarer på Instagram

5. Nytelse og matopplevelse

NytelseNytelse, god mat og kos er faktisk enda viktigere enn før, men kanskje i mindre porsjoner og ikke fullt så ofte. 

Luksusmat koster gjerne litt mer og har ofte mer kalorier. Derfor er det egentlig et paradoks at nytelse og matopplevelse er en trend, men vi unner oss det rett og slett etter å ha vært innesperret i husene våre i to år. Vi skal kose oss skikkelig når vi først gjør det, for nå skjer det sjeldnere enn før.

Les også: 
Trendguide for bakervarer 2020
Fast food-trender 2019

Større krav til serveringssteder

Forbrukere er mer komplekse enn før, men også mer bevisste enn noen gang. Vi ønsker å ta ansvar både for vår egen helse og klimaet, samtidig som ting skal være enkelt uten at det går på kompromiss av kvalitet. Dette stiller store krav til oss som leverandør og deg som serveringssted.

Ikke nøl med å ta kontakt med oss dersom du ønsker et innblikk i trendhjulet vårt. Det er definitivt gull verdt å forstå kundene sine.

Last ned gratis e-bok:  Bake-off: Rykende ferske bakervarer når du vil


Om skribenten

Aina Hagen

Aina er en livsnyter med masse energi og kreativitet som kommer tydelig til syne i jobben som markeds- og innovasjonsdirektør. Hun elsker å utvikle produkter som kundene vil ha og lar alltid markeds- og forbrukerinnsikt trumfe magefølelsen. Aina er lidenskapelig opptatt av at alt vi gjør, gjøres på en bærekraftig måte. Derfor valgte hun også å utdanne seg til yogainstruktør i voksen alder.